Veći broj SPF-a ne znači nužno kvalitetniju zaštitu: Evo na što trebate obratiti pažnju

Sunčani mjeseci uvijek nas podsjete na važnost zaštite od sunca. Veseli nas uživanje u toplini sunčevih zraka, ali ono donosi i potencijalni rizik za zdravlje kože. Nepravilne pigmentacije, iritacije, opekline i prerano starenje bude svijest o važnosti učinkovitih metoda zaštite od UV zračenja.

UVBurning i UVAging

UVB zrake čine samo pet posto ukupnog UV zračenja. One su zaslužne za preplanulost, ali mogu izazvati i štetne posljedice na koži: opekline, alergijske reakcije i crvenilo. Ova je vrsta zračenja najintenzivnija tijekom ljetnih, ali i proljetnih mjeseci, a zaštita nam je potrebna i od jednih i od drugih.

UVA zrake glavni su krivac za prerano starenje kože (fotostarenje)  – gubitak čvrstoće, promjene u pigmentaciji te pojava finih linija i bora posljedice su koje primjećujemo na koži, a vežemo ih i s malignim bolestima kojih je danas sve više u svijetu. Svaki peti Amerikanac dobije neki oblik raka kože. UVA zrake su većih valnih duljina pa prodiru dublje u dermis izazivajući oštećenje stanica slobodnim radikalima.

UVA zračenje jednakog je intenziteta cijele godine te zrake ovog spektra mogu prodrijeti kroz oblake i staklo. Zato je važno usvojiti naviku nošenja zaštitnog faktora cijele godine.

Kako odabrati kvalitetnu zaštitu

Na nedavno održanom panelu pod sponzorstvom brenda jane iredale ugostili smo poznate dermatovenerologice prim. dr. Sanja Poduje, dr. med. Jelena Jakić i dr. med. Maja Kovačević koje su sa sudionicima podijelili hvale vrijedne savjete o zaštiti kože od sunca.

Na što obratiti pozornost kada je odabir zaštite u pitanju objasnila nam je prim. dr. Poduje: „Na kremi za zaštitu od sunca ne trebamo gledati samo brojku, već trebamo obratiti pozornost na oznake. Važno je da krema ima širok spektar zaštite, što znači zaštitu od UVB i UVA zraka, jer ako govorimo samo o SPF-u (engl. sun protection factor), onda je to zaštita samo od UVB zračenja, a kvalitetna krema treba imati UVB i UVA oznake. “

Doktorice su se dotakle i oznaka na deklaracijama SPF krema te su objasnile jamči li veći broj uz SPF oznaku kvalitetniju zaštitu. Danas se gotovo napušta zaštita s faktorom 15 , a osnovne kreme kreću s faktorom 30. Između faktora 30 i 50 mala je razlika. Stoga veći broj SPF-a ne znači nužno i kvalitetniju zaštitu, zaključile su doktorice.

Stručnjakinje o mineralnoj zaštiti

Udio aktivnih sastojaka za zaštitu od UV zračenja neprestano raste, razvijaju se sve učinkovitije i sigurnije formule. Mineralni make-up jane iredale, uz cinkov oksid, sadrži i titanijev dioksid. Smatraju li doktorice mineralnu zaštitu dostatnom?

„Ako redovito nanosimo mineralni make-up, to može biti jako dobra anti-age zaštita kože lica, koja je najizloženija, ali je kao podlogu dobro nanijeti i kremu s SPF-om kad smo na plaži ili na skijanju“, kaže dr. Jakić.

Kada stavljamo kremu za zaštitnim faktorom, često nam izazov predstavlja obnavljanje zaštite. Brend mineralne kozmetike jane iredale tom je problemu doskočio mineralnim puderom u prahu koji na jednostavan način obnavlja UV zaštitu preko make-upa.

UV zaštita koja će vam uvijek biti pri ruci

Najčešći razlog zašto se zaštita ne obavlja tijekom dana nalazi se u već nanesenom makeup-u. Rješenje je prozračan mineralni puder brenda jane iredale.

Dr. Kovačević imala je prilike isprobati ga te je rekla zašto ga smatra idealnim za obnavljanje SPF-a tijekom dana. „Žene često misle da će, ako na kremu sa SPF-om stave i puder, začepiti pore i dobiti akne pa ne obnavljaju SPF. Ovaj proizvod po meni je sjajna priča jer ne zatvara pore i ne uzrokuje akne te se s lakoćom može obnavljati tijekom dana.“

Prije posla, za šetnju tijekom dana ili popodnevnu kavu uvijek nanesite SPF – tijekom cijele godine. Powder-Me SPF 30 Dry Sunscreen zaštitit će kožu od UV zraka, a zahvaljujući laganoj prekrivnoj moći vaš makeup ostaje netaknut. Praktično pakiranje s kistom stane u svaku torbicu, a dopunjuje se refillima. Kako bi i usne valjano zaštitili, posegnite za jane iredale LipDrink® Lip Balmom SPF 15, njegujući balzamom također dostupnim u 4 nijanse.

Do 5.6.2024. iskoristite odličnu ponudu u DermaCare centrima i na https://www.dermacare.hr/, jer uz kupnju Powder-Me SPF 30 Dry Sunscreen daruju vam LipDrink® Lip Balm SPF 15 u nijansi po izboru.

Foto: Instagram, PR

NAJNOVIJE

IZ RUBRIKE