Sezona jagoda možda ne traje dugo, ali zato svake godine donosi isti onaj osjećaj uzbuđenja. Crvene, mirisne, slatke i sočne, jagode kao da su stvorene za male slatke rituale koji obilježavaju proljeće. Bilo da ih kupujemo na tržnici ili ih beremo u vlastitom vrtu, jagode su te koje svakom tanjuru udahnu svježinu i boju, a u kombinaciji s jednostavnim sastojcima pretvaraju se u neodoljive deserte koji ne zahtijevaju puno vremena ni komplicirane tehnike.
Upravo zato, dok su jagode u svom najboljem izdanju, idealan je trenutak da ih iskoristimo i počastimo se laganim, domaćim slasticama koje mirišu na proljeće. Donosimo ti tri slatka recepta – kremasti tiramisu s matchom i jagodama, toplu pitu s jagodama, te zdrav i svjež chia puding s jagodama koji može poslužiti kao odličan doručak. Svi recepti su jednostavni za pripremu, idealni za vikend, a dovoljno posebni da ih poželite ponoviti i u tjednu.

Tiramisu s matchom i jagodama
Ova osvježavajuća i lagana verzija tiramisua spaja nježne slojeve jagoda, kremoznost jogurta i aromatični matcha čaj u desert koji izgleda jednako dobro koliko je i ukusan. Idealan je za tople proljetne dane kada želimo nešto kremasto, ali ne preteško.
Sastojci:
Za domaći džem:
- 125 g svježih jagoda
- 120 g smrznutih malina
- 1 (jušna) žlica javorovog sirupa
- 1 žlica krumpirovog škroba
Za ostalo:
- 1 žlica matcha praha
- 375 ml tople vode
- 6–8 piškota
- 500 g jogurta s okusom jagode ili kokosa
- Svježe jagode i malo matcha praha za ukrašavanje
Priprema:
- Prvo pripremite džem. U lončiću na laganoj vatri zagrijte jagode, maline i javorov sirup. Kuhajte 5 minuta, zatim dodajte krumpirov škrob i nastavite miješati dok se ne zgusne. Ostavite da se ohladi.
- Zatim napravite matcha čaj. Pomiješajte matcha prah s toplom vodom i dobro promiješajte da dobijete homogeni čaj.
- Počnite sa slaganjem tiramisua tako da u posudu za serviranje stavite sloj odabranog jogurta. Piškote kratko umačite u matcha čaj i slažite preko jogurta.
- Dodajte još jedan sloj jogurta, zatim sloj ohlađenog džema.
- Ponovno stavite sloj piškota umočenih u matchu pa završite s još jednim slojem jogurta.
- Tiramisu ostavite u hladnjaku 3–4 sata. Prije posluživanja ukrasite svježim jagodama i pospite matcha prahom.
Jednostavna voćna pita s jagodama
Ako volite starinske pite koje se brzo pripremaju, a u kojima voće dolazi do punog izražaja, ova inačica s jagodama je idealan izbor. Hrskava, zlatna korica i sočne, tople jagode savršeno se slažu s kuglicom sladoleda, a cijeli recept s pripremom proučite u nastavku.
Sastojci:
- 900 g svježih jagoda, prepolovljenih
- 200 g šećera (podijeljeno – 70 g za jagode, 130 g za tijesto)
- 130 g maslaca
- 280 g glatkog brašna
- 2,5 žličice praška za pecivo
- Prstohvat žličice soli
- 310 ml mlijeka
- 2 žličice ekstrakta vanilije
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 175°C. U većoj zdjeli pomiješajte prepolovljene jagode s 70 g šećera i ostavite ih da malo odstoje kako bi pustile sok.
- Maslac stavite u duboki lim za pečenje (otprilike 33×23 cm) i stavite ga u zagrijanu pećnicu dok se ne otopi – otprilike 10 minuta. Pazite da ne zagori.
- U međuvremenu, u drugoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sol i preostalih 130 g šećera. Dodajte mlijeko i vaniliju te sve lagano promiješajte dok ne dobijete glatku smjesu (ne previše miješati).
- Izvadite lim s otopljenim maslacem iz pećnice. Tijesto pažljivo prelijte preko maslaca i ne miješajte.
- Žlicom rasporedite jagode po vrhu tijesta, pazeći da ne prelijete sok koji su pustile (višak tekućine bacite ili sačuvajte za neki preljev).
- Pecite pitu oko 55 minuta, dok površina ne postane zlatno-smeđa, a tijesto se lijepo digne oko jagoda.
- Ostavite da se kratko ohladi prije posluživanja. Poslužite toplo, idealno s kuglicom sladoleda od vanilije ili malo tučenog vrhnja.
Zdravi puding od jagoda i chia sjemenki
Ovaj jednostavni puding od chia sjemenki, jogurta i jagoda odličan je izbor za lagan doručak ili međuobrok. Priprema traje svega nekoliko minuta, a rezultat je kremasta, svježa kombinacija sastojaka koja dobro prija u svako doba dana.
Sastojci:
- 200 g svježih jagoda
- 25 g chia sjemenki
- 25 ml sirupa od jeruzalemske artičoke (ili drugog prirodnog zaslađivača po izboru)
- 140 g grčkog jogurta
Priprema:
- Jagode operite, očistite i izmiksajte u glatki pire.
- U zdjeli pomiješajte pire od jagoda, chia sjemenke i sirup od jeruzalemske artičoke. Dobro promiješajte.
- Dodajte grčki jogurt i ponovno promiješajte dok ne dobijete homogenu smjesu.
- Smjesu rasporedite u čaše ili zdjelice i ostavite u hladnjaku najmanje 20 minuta da se puding stegne.
- Prije posluživanja, po želji ukrasite svježim jagodama ili listićima mente.
Foto: Pexels, Instagram