3 slatka recepta s jagodama koja možete isprobati ovog vikenda

Sezona jagoda možda ne traje dugo, ali zato svake godine donosi isti onaj osjećaj uzbuđenja. Crvene, mirisne, slatke i sočne, jagode kao da su stvorene za male slatke rituale koji obilježavaju proljeće. Bilo da ih kupujemo na tržnici ili ih beremo u vlastitom vrtu, jagode su te koje svakom tanjuru udahnu svježinu i boju, a u kombinaciji s jednostavnim sastojcima pretvaraju se u neodoljive deserte koji ne zahtijevaju puno vremena ni komplicirane tehnike.

Upravo zato, dok su jagode u svom najboljem izdanju, idealan je trenutak da ih iskoristimo i počastimo se laganim, domaćim slasticama koje mirišu na proljeće. Donosimo ti tri slatka recepta – kremasti tiramisu s matchom i jagodama, toplu pitu s jagodama, te zdrav i svjež chia puding s jagodama koji može poslužiti kao odličan doručak. Svi recepti su jednostavni za pripremu, idealni za vikend, a dovoljno posebni da ih poželite ponoviti i u tjednu.

Tiramisu s matchom i jagodama

Ova osvježavajuća i lagana verzija tiramisua spaja nježne slojeve jagoda, kremoznost jogurta i aromatični matcha čaj u desert koji izgleda jednako dobro koliko je i ukusan. Idealan je za tople proljetne dane kada želimo nešto kremasto, ali ne preteško.

Sastojci:

Za domaći džem:

  • 125 g svježih jagoda
  • 120 g smrznutih malina
  • 1 (jušna) žlica javorovog sirupa
  • 1 žlica krumpirovog škroba

Za ostalo:

  • 1 žlica matcha praha
  • 375 ml tople vode
  • 6–8 piškota
  • 500 g jogurta s okusom jagode ili kokosa
  • Svježe jagode i malo matcha praha za ukrašavanje

Priprema:

  1. Prvo pripremite džem. U lončiću na laganoj vatri zagrijte jagode, maline i javorov sirup. Kuhajte 5 minuta, zatim dodajte krumpirov škrob i nastavite miješati dok se ne zgusne. Ostavite da se ohladi.
  2. Zatim napravite matcha čaj. Pomiješajte matcha prah s toplom vodom i dobro promiješajte da dobijete homogeni čaj.
  3. Počnite sa slaganjem tiramisua tako da u posudu za serviranje stavite sloj odabranog jogurta. Piškote kratko umačite u matcha čaj i slažite preko jogurta.
  4. Dodajte još jedan sloj jogurta, zatim sloj ohlađenog džema.
  5. Ponovno stavite sloj piškota umočenih u matchu pa završite s još jednim slojem jogurta.
  6. Tiramisu ostavite u hladnjaku 3–4 sata. Prije posluživanja ukrasite svježim jagodama i pospite matcha prahom.

Jednostavna voćna pita s jagodama

Ako volite starinske pite koje se brzo pripremaju, a u kojima voće dolazi do punog izražaja, ova inačica s jagodama je idealan izbor. Hrskava, zlatna korica i sočne, tople jagode savršeno se slažu s kuglicom sladoleda, a cijeli recept s pripremom proučite u nastavku.

Sastojci:

  • 900 g svježih jagoda, prepolovljenih
  • 200 g šećera (podijeljeno – 70 g za jagode, 130 g za tijesto)
  • 130 g maslaca
  • 280 g glatkog brašna
  • 2,5 žličice praška za pecivo
  • Prstohvat žličice soli
  • 310 ml mlijeka
  • 2 žličice ekstrakta vanilije

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 175°C. U većoj zdjeli pomiješajte prepolovljene jagode s 70 g šećera i ostavite ih da malo odstoje kako bi pustile sok.
  2. Maslac stavite u duboki lim za pečenje (otprilike 33×23 cm) i stavite ga u zagrijanu pećnicu dok se ne otopi – otprilike 10 minuta. Pazite da ne zagori.
  3. U međuvremenu, u drugoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sol i preostalih 130 g šećera. Dodajte mlijeko i vaniliju te sve lagano promiješajte dok ne dobijete glatku smjesu (ne previše miješati).
  4. Izvadite lim s otopljenim maslacem iz pećnice. Tijesto pažljivo prelijte preko maslaca i ne miješajte.
  5. Žlicom rasporedite jagode po vrhu tijesta, pazeći da ne prelijete sok koji su pustile (višak tekućine bacite ili sačuvajte za neki preljev).
  6. Pecite pitu oko 55 minuta, dok površina ne postane zlatno-smeđa, a tijesto se lijepo digne oko jagoda.
  7. Ostavite da se kratko ohladi prije posluživanja. Poslužite toplo, idealno s kuglicom sladoleda od vanilije ili malo tučenog vrhnja.

Zdravi puding od jagoda i chia sjemenki

Ovaj jednostavni puding od chia sjemenki, jogurta i jagoda odličan je izbor za lagan doručak ili međuobrok. Priprema traje svega nekoliko minuta, a rezultat je kremasta, svježa kombinacija sastojaka koja dobro prija u svako doba dana.

Sastojci:

  • 200 g svježih jagoda
  • 25 g chia sjemenki
  • 25 ml sirupa od jeruzalemske artičoke (ili drugog prirodnog zaslađivača po izboru)
  • 140 g grčkog jogurta

Priprema:

  1. Jagode operite, očistite i izmiksajte u glatki pire.
  2. U zdjeli pomiješajte pire od jagoda, chia sjemenke i sirup od jeruzalemske artičoke. Dobro promiješajte.
  3. Dodajte grčki jogurt i ponovno promiješajte dok ne dobijete homogenu smjesu.
  4. Smjesu rasporedite u čaše ili zdjelice i ostavite u hladnjaku najmanje 20 minuta da se puding stegne.
  5. Prije posluživanja, po želji ukrasite svježim jagodama ili listićima mente.

Foto: Pexels, Instagram

[the_ad_placement id="post-side"]

NAJNOVIJE