5 dizajnerskih savjeta kako urediti dnevni boravak bez televizora u prvom planu

Svi želimo da naš interijer bude intimna oaza, umirujući prostor za druženje i opuštanje. To je univerzalni prioritet na svačijoj listi bez obzira na omiljeni stil uređenja. Na tom tragu je popularni dizajner interijera na TikToku, Hans Lorei, skovao pojam koji opisuje interijere koji nisu opterećeni raznim elektroničkim uređajima, koji nas sprječavaju da se potpuno opustimo.

Iz dana u dan smo preplavljeni tehnologijom, a mnogi od nas žele izbjeći ili bare umanjiti razinu prezasićenja tehnologijom u svakodnevnom životu, započeo je svoj video Hans Lorei. Dizajner interijera u jednom od svojih TikTok videa skovao je pojam ”analogni interijeri”, koji se odnosi na uređenje interijera s namjerom da se u prostoru nalazi što manje digitalnih uređaja.

Ovakvi prostori pomažu u borbi protiv ”umora od pametnih telefona” koji mnogi od nas osjećaju nakon posla, pa čak i druženja. Kreiranje ”analognih” zona u prostoru učinit će vaš dom opuštajućim. Previše tehnologije uzima danak u svim segmentima našeg postojanja – mentalnom, emocionalnom, fizičkom i duhovnom. Sve više ljudi imaju želju za niskotehnološkim iskustvima poput čitanja, boravka na otvorenom, slušanja glazbe, itd. Smatram ”analogni prostor” svetim prostorom u domu koji je, najjednostavnije rečeno, bez ekrana. Negdje na udobnom, senzualnom mjestu gdje možemo vratiti svoje misli u svoje tijelo., rekao je Hans za Homes&Gardens.

@hansloreidesign

Digital overwhelm is at an all time high and folks are craving analog spaces in their homes. Here's 5 things I'd put in my analog space #interiors #interiordesign #homedecor #homedesign #listeningroom #analog

♬ original sound – Hans Lorei Design
5 načina kako postići ”analogni zen”

Dizajner je u kratkom videu dao pet prijedloga ili bolje rečeno pet ključnih komada koji će vam pomoći u kreiranju opuštajućih zona u kojima ćete se zaista odmoriti i kvalitetno provesti vrijeme kod kuće.

‘Statement’ konzola ili polica za knjige

Fokus prosječnog dnevnog boravka čini televizor, ali Hans predlaže da ga zamijenite stylish konzolom ili policom koje možete upotpuniti umjetninama, knjigama i drugim detaljima.

Kutak za glazbu

Poanta analognih prostora je stvoriti mjesto za neku aktivnost koja ne uključuje ekrane. Logičan izbor je glazba, a u analognom štihu idealan odabir je gramofon. Vinili već nekoliko godina uživaju status jednog od povratničkih hit trendova, a osim škripavog zvuka koji će stvoriti ugodnu atmosferu, skupljanje ploča je i zabavan hobi.

Dizajnerske fotelje

Sljedeće, neka vrsta skulpturalne fotelje ili niskog sjedala koje će preuzeti ulogu žarišne točke prostora. Važno je da dobro izgleda, privlači pažnju i potiče razgovor te da se stvarno želite zavaliti u odabranu fotelju. Stolica Falcon brenda Modern Classics ili Humphrey fotelja brenda Soho Home izvrsne su opcije.

Podne i stolne lampe

Lampe su ključna stavka. Više puta smo naglašavali da je svjetlost, a posebno slojevito slaganje rasvjete najbolji način za postizanje ugodne atmosfere. Hans je istaknuo da kromirani i vintage modeli daju najviše osobnosti prostoru.

Velike biljke

Zadnja preporuka su vrlo velike biljke koje doprinose prirodnom teksturom, vizualno definiraju prostor, a ako ih osvjetlite noću će kreirati dramatične sjene na stropu, objasnio je dizajner. Svi ovi savjeti mogu se uklopiti u različite stilove uređenje, a najbolje od svega je što se ne oslanjaju na prolazne trendove.

Foto: Instagram, TikTok

NAJNOVIJE

IZ RUBRIKE