Aperol tiramisu: Desert koji će obilježiti ljeto pred nama

Ljeto je pred vratima, a s njim već tradicionalno dolaze i divne večeri koje provodimo na terasama, uz more ili jednostavno uživajući u dugim, toplim danima. Slavni Aperol Spritz već je nekoliko sezona nezaobilazan suputnik ljetnim opuštanjima, a ove godine odlučili smo mu dati novu dimenziju u obliku desertnog remek-djela, a rezultat je – Tiramisu s Aperol Spritzom!

Ovaj neobičan spoj klasičnog talijanskog deserta i osvježavajućeg pića predstavlja pravu poslasticu za ljubitelje slatkog, ali i svih onih koji uživaju u novim okusima. Aperol Spritz je poznat po svojoj osvježavajućoj gorko-slatkoj noti, a u kombinaciji s bogatim, kremastim tiramisuom tvori savršen ljetni desert koji će osvojiti baš sve, pa čak i one koji ne uživaju pretjerano u Aperol pićima. Recept donosimo u nastavku članka:

Sastojci:

240 ml svježe skuhane kave
120 ml Aperola
50 g šećera
15 ml soka od naranče
250 g mascarponea
3 jaja (odvojite bjelanjke i žumanjke)
100 g šećera
120 ml vrhnja za šlag
15 ml Aperola

Za slojeve:

1 pakiranje piškota (oko 200 g)
Naribana korica jedne naranče
Kakao za posipanje

Priprema:

U malu posudu dodajte svježe skuhanu kavu, Aperol, šećer i sok od naranče. Miješajte na srednjoj vatri dok se šećer ne otopi, a zatim ostavite sa strane da se ohladi.

Za to vrijeme u velikoj zdjeli miksajte žumanjke i šećer dok smjesa ne postane svijetla i kremasta. Dodajte mascarpone i žlicu Aperola, pa sve dobro izmiješajte dok ne dobijete glatku kremu. U drugoj zdjeli izmiksajte bjelanjke dok ne dobijete čvrsti snijeg, a zatim ih lagano umiješajte u kremu. U trećoj zdjeli izmiksajte vrhnje za šlag dok ne dobijete čvrsti šlag, pa ga lagano umiješajte u smjesu s mascarponeom.

Složite tiramisu:

Piškote kratko umačite u pripremljenu kavu s Aperolom i slažite ih na dno posude za serviranje. Preko piškota rasporedite polovicu kreme, pa ponovite postupak s piškotama i kremom. Završite s kremom, pa pospite s kakao prahom i naribanom koricom naranče.

Ostavite tiramisu u hladnjaku barem 4 sata, a najbolje preko noći, kako bi se okusi dobro sjedinili, a prije serviranja pospite još malo kakaa i korice naranče po vrhu za dodatnu dekoraciju. U slast!

NAJNOVIJE

IZ RUBRIKE