Burano i Murano: Skriveni biseri venecijanske lagune koje morate posjetiti!

Ljeto sa sobom nosi i priliku za otkrivanje novih i zanimljivih destinacija. Pa, ako vas vaš godišnji odmor ove sezone vodi put Venecije, obavezno izdvojite vrijeme za posjet čarobnim otočićima Burano i Murano. Ovi otoci nude savršen bijeg od poznate venecijanske vreve i pružaju jedinstvenu priliku da se upoznate s autentičnim venecijanskim životom kroz živopisne ulice i fascinantne zanatske tradicije.

Burano: Raj za fotografe i ljubitelje rukotvorina

Burano, poznat po svojim živopisnim kućama koje zajedno na kupu tvore pravi spektakl boja, pravi je raj za ljubitelje fotografije i umjetnosti. Svaka kuća je obojana u drugu boju, stvarajući prekrasan kaleidoskop koji privlači turiste iz cijelog svijeta. Prema legendi, ribari su kuće obojali u jarke boje kako bi ih mogli lako prepoznati čak i kroz maglu dok se vraćaju s mora.

Osim šarmantnih ulica, Burano je poznat i po svojoj dugoj tradiciji izrade čipke. Muzej čipke, smješten u srcu otoka, nudi uvid u povijest i tehniku ove delikatne umjetnosti, a sama šetnja otokom i posjet lokalnim trgovinama nudi mogućnosti kupovine ručno rađenih čipkanih proizvoda – suvenira. Ne zaboravite uživati u lokalnim specijalitetima, poput svježih morskih plodova, u jednoj od mnogobrojnih tradicionalnih trattoria kojima se prelijepi Burano može pohvaliti.

Murano: Otok staklarske čarolije

Murano, poznat po svojoj stoljetnoj tradiciji izrade stakla, udaljen je tek kratkom vožnjom brodom od Venecije. Ovaj pitoreskni, šareni otok dom je nekim od najpoznatijih svjetskih staklara koji stvaraju nevjerojatna umjetnička djela od stakla. Staklari su se na Murano preselili još u 13. stoljeću kako bi zaštitili Veneciju od opasnosti od požara uzrokovanih staklarskim pećima, a do danas su zadržali tajne svog zanata.

Posjetite Muzej stakla na Muranu kako biste saznali više o povijesti i tehnici izrade te razgledajte impresivne kolekcije staklenih skulptura, nakita i ukrasnih predmeta. Osim muzeja, mnogi staklari nude i demonstracije izrade stakla uživo, gdje možete vidjeti kako vještim pokretima i tehnikama nastaju prekrasna staklena djela. Ne propustite priliku kupiti originalni suvenir u jednoj od lokalnih trgovina staklom, kao trajnu uspomenu na vaš posjet ovom magičnom otoku.

Kako doći do Burana i Murana?

Burano i Murano su lako dostupni iz Venecije vaporettom (brodskim autobusom), a putovanje traje otprilike 30 do 45 minuta. Ljeti, vožnja brodom pruža predivne poglede na lagunu i okolne otoke, što samo po sebi predstavlja poseban doživljaj. Istraživanje ovih otoka savršen je način za bijeg od gužve Venecije i pruža uvid u autentičan venecijanski način života.

Zaključite svoj ljetni odmor nezaboravnim izletom na Burano i Murano. Ovi šarmantni otoci nude jedinstvenu kombinaciju kulture, umjetnosti i prirodnih ljepota, te su savršeni dodatak vašem posjetu Veneciji. Bez obzira jeste li ljubitelj umjetnosti, fotografije ili jednostavno uživate u otkrivanju novih mjesta, Burano i Murano će vas očarati svojim šarmom i ljepotom.

NAJNOVIJE

IZ RUBRIKE