Iako je zagrebački bar TEN22 u Smičiklasovoj tijekom više od dvije godine rada okupio vjernu klijentelu, na oproštajnom partyju, kada je krajem veljače zatvorio svoja vrata, među njima nije bilo ni traga tuzi ni razočaranju. Naime, poklonici ovog osebujnog lokala znali su da se priča koju je ondje započeo vlasnik Ali Mirza Mulabegović ipak nastavlja – premda tada o tome još nije želio previše otkrivati. Ipak, novo poglavlje ubrzo je počelo poprimati jasnije obrise, donoseći još ambiciozniji format – Tender Cocktail & Kitchen Club, smješten u obližnjem prostoru u ulici Franje Račkog.
Tender, koji je otvoren ovog petka, nudi sve ono što smo zavoljeli kod TEN22 – odlične koktele, opuštenu atmosferu i prepoznatljivi vizualni identitet – uz dodatak originalnih jela koja spajaju lokalnu kuhinju s talijanskim “štihom”. “Mislim da nam danas svima fali malo nježnosti. Tako se u imenu krije cijela srž ovog koncepta – nježna hrana, nježni kokteli, nježna glazba, nježni ljudi”, objašnjava nam Mirza filozofiju svog novog lokala. Ovakav je format zaista logičan nastavak njegove priče – DJ i poduzetnik, koji stoji i iza streetwear brenda Zagreb Social Club, već je neko vrijeme sve prisutniji i na gastro sceni, gdje se istaknuo uspješnim projektom Secret Sunday Lover koji je pokrenuo s chefom Tihomirom Krklecom Afrikom. Upravo je na jednom od ovih netipičnih nedjeljnih ručkova upoznao i Petra Tucmana, chefa koji je, baš kao i Afrika, privukao pažnju šire publike sudjelovanjem “Masterchefu”. Petar je nakon snimanja showa nastavio graditi karijeru u “fine diningu”, da bi zatim napravio zaokret u sasvim drugom smjeru, udruživši snage s Mirzom kao glavni chef Tendera.

“Kada smo se upoznali Petar je razmišljao o sezoni, a ja o nastavku rada u Smičiklasovoj. Međutim, kao što vidimo, puno se stvari može promijeniti u kratkom vremenu”, smije se Mirza. “U ‘fine diningu’ mi se sviđa ta posvećenost i predanost zanatu, gdje sam naučio jako puno po pitanju razvoja mojih tehnika i sposobnosti, ali nisam se vidio dugoročno u tome. Volim manje i dinamične projekte gdje moja kreativnosti može doći više do izražaja”, priznaje Petar.


U Tenderu mu prostora za kreativnost svakako ne nedostaje – lokal nudi dnevne “gablece”, “cicchette”, menije za ručak (koje možete isprobati već ovu subotu), a u planu je i njihova inačica “Sunday roasta”. “Da, veliki su apetiti i kreativno i gastronomski. Sve nabrojano su ideje koje će se implementirati u potpunosti kroz vrijeme, ali otprilike jedan dan u Tenderu izgleda ovako – ujutro topli sendviči i delicije iz Korice kao što je kroasan od badema, popodne ‘a la carte’ i dnevno jelo, a navečer manji zalogaji kao što su cicchetti uz koktele”, kaže nam Mirza. Koliko je izazovno držati sve te formate i svaki dan osmisliti novo dnevno jelo, kreativno i organizacijski, pitam.



“Srećom da je Petar food producent u novoj sezoni ‘Masterchefa’ pa ima i viška vremena”, šali se Mirza i dodaje kako je im je u prvoj fazi najveći izazov upravo uskladiti sve Petrove obveze s radom u Tenderu. “Ipak, dobra priprema i razmišljanje nekoliko koraka u naprijed čine veliku razliku.” A kada je riječ o samom meniju, kao najbolji primjer onoga što žele ponuditi gostima u Tenderu izdvajaju zagorske štrukle s pestom Genoveseom. “Klasik s malim zaokretom koji mu daje ne samo vizualni pomak, već daje i jedan novi zanimljiv okus. Signature ‘snack chicken tenders’ je naša vizija talijanske parmigiane, te smatram da ćemo zadovoljiti svačiju znatiželju za novim okusima”, istaknuo je.



Petar nam je pak otkrio kako je izgledalo kreiranje ovog menija. “Mirza je došao s nekom okvirnom idejom o tome što želi, a meni se od starta svidjela i vidio sam smjer u kojem to možemo realizirati. Svidjelo mi se kako smo brzo našli zajednički jezik i dogovorili suradnju. Jela uvijek osmišljavam u suradnji s osobom koja radi projekt, a inspiriram se nekim zaboravljenim klasicima, receptima naših starih i potragom za zaboravljenim kulinarskim tehnikama”. Mirza dodaje kako su jela od početka zamišljena tako da idu uz talijanske gorke likere kao što su Campari i Aperol ili amara kao što je Montenegro. Za koktele u Tenderu zadužen je Armin Smajić, a ideja je da svako jelo odgovara svakom koktelu. “Uz klasike, pokušat ćemo više naglasiti i low ABV, te nealkoholne koktele.”



Poznato je kako niti jedan Mirzin projekt ne može proći bez pomno kurirane playliste, stoga ne čudi što je i u Tenderu glazba jedan od prioriteta. “Još uvijek naivno vjerujem da ima ljudi koji žele otkrivati novu glazbu, a najviše volim kada mi gosti otkriju nešto novo pa uđe u našu rotaciju”, kaže poduzetnik. Vrhunac zabave rezerviran je za podrumski prostor koji nosi prikladan naziv – Bender. “Podrum je jako velik i želim u njemu raditi spontana događanja s gostujućima barmenima i DJ-ima. U malim prostorima uvijek je najveća zabava!”, smatra, najavljujući kako u Tenderu neće nedostajati zanimljivih suradnji ni pop-up evenata. “Voljeli bismo ugostiti druge koncepte sa sličnim razmišljanjima kao sto je AFTR iz Ljubljane ili Lobb iz Berlina. A od DJ-a dugo nisam slušao svoje prijatelje iz Beograda White City Soul i Oysha, tako da ih zovem prvom prilikom.”




Foto: Luka Brajkov