I dok jesen polako ‘presvlači’ prirodu u zlatne nijanse, naše kuhinje napokon oživljavaju slatki mirisi omiljenih nam recepata. Pećnice ponovno postaju prave, male radionice slatkih čarolija, a miris svježe pečenih kolačića mami nas da se ušuškamo uz šalicu toplog napitka i uživamo u jednostavnim, ali neodoljivim slasticama koje su savršene za jesenske trenutke.
U tom duhu jeseni, upoznajte Chouquettes: francuske kolačiće koji svojom jednostavnošću osvajaju srca svih gurmana. Ovi prozračni keksi, omiljeni u francuskim pekarnicama, sastoje se od nježnog choux tijesta, blago slatkastog i pomalo karameliziranog, s neodoljivim punjenjem od vanilije. Ovaj jednostavan spoj brašna, maslaca, jaja, šećera i jednostavne kreme stvara delikatni zalogaj čija posebnost leži upravo u njegovoj jednostavnosti. No, pravi doživljaj chouquettesa nije samo u okusu, već i u samom procesu pripreme. Promatrati kako se tijesto razvija pod pažljivim rukama, osjetiti miris vanilije dok se keksi peku i čuti lagani, hrskavi zvuk pod zubima dok uživate u svakom zalogaju – to je čarolija chouquettesa.
Bez previše dekoracije, ovi keksi podsjećaju nas na radosti jednostavnog užitka u hrani i toplini doma, a najbolji recept otkrijte u nastavku članka:
Sastojci:
Za Choux tijesto:
75 grama maslaca
4 grama soli
5 grama šećera
80 grama vode
80 grama mlijeka
85 grama brašna
3 jaja (140 grama)
5 grama paste od vanilije
1 šalica šećera
Priprema:
U loncu zakuhajte maslac, sol, šećer, vodu i mlijeko pa dodajte brašno i kuhajte 1-2 minute na laganoj vatri dok se tijesto ne poveže. Prebacite ga u zdjelu da se ohladi te pripazite da dosegne 45 Celzijevih stupnjeva. Postupno dodavajte jaja uz stalno miksanje i na kraju dodajte vaniliju. Pecite ga u kalupima za okrugle keksiće na 180°C 20-25 minuta.
Za kremu od vanilije:
250 grama mlijeka
110 grama vrhnja za šlag
Pola štapića vanilije
2 žumanjka (40 grama)
25 grama šećera
25 grama kukuruznog škroba
60 grama bijele čokolade
25 grama maslaca
25 grama želatinske mase (5 grama želatine u prahu otopljeno u 20 grama vode)
Priprema:
U loncu zakuhajte mlijeko, vrhnje i vaniliju. U zdjeli izmiksajte žumanjke,šećer i škrob pa onda prvu smjesu postepeno ulijevajte u drugu smjesu. Kuhajte kremu 2 minute dok se ne zgusne, a potom smjesi dodajte bijelu čokoladu i sve skupa dobro izmiješajte. Smjesi zatim dodajte maslac i na kraju – želatinu. Sve skupa dobro promiješajte a potom ohladite u hladnjaku na minimalno 4 sata. Prije punjenja, okruglo tijesto prepolovite na pola, a u svaku polovicu izbušite rupu kroz koju ćete napuniti vaše Chouquettese! U slast!
Foto: Instagram