[the_ad_placement id="post-top"]
[the_ad_placement id="post-top-mobile"]

Otkrijte trik s kojim će domaći kruh uvijek ispasti savršeno mekan!

Danas, 16. listopada, obilježavamo Dan kruha, dan posvećen jednom od najvažnijih i najomiljenijih namirnica u našoj prehrani. Kruh simbolizira blagostanje i zajedništvo, a domaći kruh čuva posebno drage uspomene i asocijaciju na toplinu doma. Iako mnogi uživaju u okusu domaćeg kruha, često se susrećemo s izazovima prilikom postizanja savršene teksture. No, vrsni pekari dobro znaju da tajna leži u nekoliko jednostavnih trikova koji će svako tijesto pretvoriti u mekan i sočan kruh koji će oduševiti sve.

Jedan od ključnih trikova je pažljiv odabir sastojaka, osobito brašna i kvasca. Korištenje kvalitetnog brašna (T550 ili T650) bogatog proteinima i svježeg kvasca (nikako suhog) od esencijalne su važnosti za postizanje optimalne mekoće. Također, važno je mijesiti tijesto dovoljno dugo (bar 10 minuta) kako bi se gluten dobro razradio, a jednako je važno tijestu dodati nešto masnoće poput maslaca ili ulja, a koji dodatno pospješuju njegovu mekoću.

I posljednje, ali ne i manje bitno: Ne zaboravite na vlažnost! Postavljanje vatrostalne zdjele s vodom u pećnicu ili prekrivanje kruha kuhinjskom krpom tijekom hlađenja itekako pomaže u postizanju mekoće, a slijedeći ove savjete, budite sigurni kako ćete baš svaki put uživati u savršeno mekanom, domaćem kruhu. U nastavku donosimo jednostavan recept s kojim ne možete pogriješiti!

Sastojci:

500 g brašna (T550 ili T650)
300 ml tople vode ili mlijeka
1 paketić svježeg kvasca (25 g)
2 žlice šećera
2 žlice maslaca ili biljnog ulja
1,5 žličice soli

Priprema:

U zdjeli pomiješajte toplu vodu ili mlijeko s 2 žlice šećera i dodajte svježi kvasac. Ostavite 10 minuta da se kvasac aktivira i pjenasto uzdigne. Potom u velikoj zdjeli pomiješajte brašno i sol. Zatim dodajte aktivirani kvasac i otopljeni maslac. Mijesite tijesto 10-15 minuta dok ne postane glatko i elastično.

Oblikujte tijesto u loptu, stavite ga u namazanu zdjelu, prekrijte krpom i ostavite na toplom mjestu da se diže oko 1-2 sata, ili dok ne udvostruči volumen. Nakon što se tijesto diglo, izradite ga još malo i oblikujte prema želji. Stavite ga u namazan kalup za kruh i pustite da se diže još 30 minuta.

Pećnicu zagrijte na 180°C i pecite kruh 30-35 minuta, dok ne dobije zlatnu koricu i ne zvuči šuplje kada ga pokucate s donje strane. Kada je pečen, izvadite kruh iz kalupa i stavite ga na rešetku da se hladi. Prekrijte ga kuhinjskom krpom kako biste zadržali vlagu. U slast!

[the_ad_placement id="post-side"]

NAJNOVIJE

IZ RUBRIKE