Znate li što zapravo predstavljaju zvijezde na zastavi EU-a?

Zastava EU-a simbol je Europske unije, dok u širem kontekstu ona predstavlja identitet i jedinstvo Europe. Krajem svibnja obilježava se njezin rođendan jer je 29. svibnja 1986. prvi put službeno izvješena pred zgradom Berlaymont, sjedištem Europske komisije. No, povijest zastave diga je skoro 70 godina, a u nastavku možete otkriti neke zanimljivosti koje možda niste znali.

Dizajn zastave EU-a svim je dobro poznat i čine ga 12 zlatnih zvijezda na plavoj pozadini. Zastava predstavlja jedinstvo, solidarnost i sklad među europskim narodima. Ovaj dizajn nastao je prije nego što je zastava postala službena zastava Europske unije. Vijeće Europe, međunarodna organizacija čiji su glavni ciljevi jačanje demokracije, zaštita ljudskih prava i pravne države, od 1955. godine je koristilo ovu zastavu kao vlastiti simbol. U narednim godinama postojala je inicijativa da sve ostale institucije koje su se formirale koriste istu zastavu.

Tako dolazimo do 28. i 29. lipnja 1985. kada plava zastava sa žutim zvijezdama postaje simbol cijele Europske ekonomske zajednice (EEZ ili EEC). Godinu nakon toga, na današnji dan, zastava je prvi put službeno izvješena pred sjedištem Europske komisije. Taj dan se obilježava kao rođendan zastave EU-a.

Europska unija


Iako je uvriježeno mišljenje da zvijezde na zastavi predstavljaju članice Unije ili barem ono koje su sudjelovale u kreiranju ove zajednice na početku, to je potpuno kriva informacija. Dvanaest zvijezda koje čine krug predstavljaju savršenstvo i cjelovitost, vrijednosti koje se naslanjaju na solidarnost i ujedinjenost svih europskih naroda.

Foto: Instagram, European Union, Pexels, Unsplash

NAJNOVIJE

IZ RUBRIKE