Iako kada sjedimo u novom fancy restoranu o kojem priča pola grada ne razmišljamo o količinu otpada koji se proizvede iza kuhinjskih vrata, treba znati kako prosječan restoran proizvodi svaki tjedan nekoliko tona otpada. Svjesni ove tužne realnosti, Finski kulturni institut u New Yorku u kombinaciji s timom kuhara i dizajnera realizirao je ideju o prvom 100% bistrou bez bacanja otpada. Ovaj laboratorij hrane predstavljen je na Manhattanu tijekom NYCxDesign konferencije koja razmatra teme otpada i izdržljivosti.
Kuharski tim obuhvaća profesionalce koji su radili u restoranima s nekoliko Michelin zvjezdica u Helsinkiju, a u kombinaciji s ovom raskošnom postavom interijera, sastavili su izvrstan degustacijski menu temeljen na finskoj filozofiji korištenjem isključivo odabranih zdravih sastojaka.
„Vrijeme je da dobro promislimo o načinu na koji živimo, načinu na koji jedemo i materijalima koje u svakodnevnom životu koristimo. Naša mora su ispunjena plastičnim otpadom, samo u SAD-u, više od 58 milijardi jednokratnih čaša baca se i šalje u odlagalište svake godine, što ako te sve čašu mogu ponovo biti upotrebljene, kompostirane ili reciklirane? Što ako je naša svakodnevna ambalaža napravljena od materijala bez plastike, smanjujući plastično zagađenje i toksične mikroplastike u našem tlu i opskrbi vodom, što ako se zajednički zalažemo za kupnju proizvoda koje volimo i koji će trajati cijeli život?“ rekla je Kaarina Gould, izvršna direktorica Finskog kulturnog instituta.
Foto: Instagram
