Svi radimo ovu grešku: Dizajner objasnio kako pravilno odabrati rasvjetu

Rasvjeta može biti od presudne važnosti za stvaranje željenog dojma u interijeru. Također, potpuno utječe na ambijent i osjećaj u prostoru. Puno je razloga zbog kojih bi vam biranje rasvjetnih tijela trebalo biti prioritet prilikom uređenja prostora. No, jednako je toliko grešaka koje napravimo u tom izboru.

Arhitekt i dizajner interijera na Tik Toku, Pedro Rojas, gotovo svakodnevno objavljuje korisne savjete i pregled trendova u uređenju interijera. Tako smo na njegovom profilu pronašli seriju videa u kojima je pobrojao najčešće greške u postavljanju i odabiru rasvjete.

Boja svjetlosti određena je temperaturom i izražava se u kelvinima (K). Što je mjera u kelvinima viša to je svjetlost uvjetno rečeno hladnija i snažnija. U dizajnu interijera koriste se četiri osnovne kategorije kojima se opisuje toplina svjetlosti. Svaka kategorija koristi se u određenim prostorijama.
Topla bijela (2700K – 3300K) svjetlost se preporučuje za korištenje u spavaćoj sobi, dnevnom boravku ili blagovaonici. Tako ćete kreirati udoban i gostoljubiv prostor.

@_pedrojas The biggest lighting mistake you’re making and the most powerful principle you can follow to avoid it, ensuring you have 90% of your lighting bases covered. I see this mistake almost everywhere I go so pay attention and make sure you’re not a culprit! Stick around for part 2! #lightingmistakes #architecturallighting #DIY #designsolutions #architecture ♬ original sound – PedroRojas_Architect

Mekana bijela (3000K – 4000K) svjetlost se koristi u prostorijama u kojima nešto konkretno radite poput kuhinje i kupaonice. Ovakva svjetlost vam omogućuje ugodan rad, ali nije napadna.
Neutralna bijela/boja snijega (4000K – 5000K) vam treba u uredu ili bilo kakvom poslovnom prostoru, trgovačkim centrima i slično. Velike su šanse da vam ovakav tip rasvjete uopće ne treba u kući.

Hladno bijela (5000K +) ili dnevna svjetlost ja karakteristična po bijeloj boji s plavom primjesom. Ovo je boja svjetla koja vam apsolutno ne treba u domu, a Pedro Rojas pojašnjava da se radi o tipu svjetlosti koji ćete najčešće vidjeti u bolnici.

Jedno kada ste upoznali sve kategorije boja svjetlosti, javlja se iduća velika greška a to je njihovo miješanje u jednom prostoru, posebno ako imate više istih ili sličnih rasvjetnih tijela. Ako je vaš tlocrt otvorenog koncepta pa se nađete u situaciji da morate pomiriti boje svjetla u kuhinji i dnevnom boravku, Rojas predlaže da se odlučite za kompromis, odnosno odaberete temperaturu svjetlosti između dvije kategorije (3000K – 4000K).

@_pedrojas One of the biggest lighting mistakes you’re making: mixing color temperatures. Make sure you send this to someone who needs to hear it. #diy #architecturallighting #designsolutions #architecture #interiordesign #homeimprovement ♬ Brunch (Lofi) – Muspace Lofi

Foto: Instagram, TikTok

NAJNOVIJE

IZ RUBRIKE