Domaći film “Čovjek koji nije mogao šutjeti” osvojio je Zlatnu palmu u Cannesu

Hrvatski film “Čovjek koji nije mogao šutjeti”, redatelja i scenarista Nebojše Slijepčevića, osvojio je prestižnu Zlatnu palmu na Filmskom festivalu u Cannesu. Ovo je tek drugi hrvatski film od osamostaljenja koji se prikazao u glavnom natjecateljskom programu ovog renomiranog festivala, čime je ostvario povijesni uspjeh za hrvatsku kinematografiju.

Film je odabran u konkurenciji više od 4200 prijavljenih kratkometražnih filmova, što je samo po sebi veliku uspjeh. Prije “Čovjeka koji nije mogao šutjeti”, jedini hrvatski film koji se natjecao za Zlatnu palmu bio je “Ciao mama” Gorana Odvorčića 2009. godine.

Radnja filma Nebojše Slijepčevića odvija se 27. veljače 1993. godine na maloj stanici u Štrpcima u Bosni i Hercegovini. Tijekom akcije etničkog čišćenja, paravojne snage zaustavljaju putnički vlak na liniji Beograd-Bar i odvode nevine civile. U tom kaosu, samo jedan od pet stotina putnika se usuđuje suprotstaviti. Ovaj film, temeljen na istinitom događaju, donosi priču o hrabrom čovjeku koji nije mogao šutjeti. Glavnu ulogu tumači Goran Bogdan.

Uz Bogdana, u filmu glume Alexis Manenti, Dragan Mićanović, Silvio Mumelaš, Lara Nekić, Priska Ugrina, Dušan Gojić, Nebojša Pop Tasić, Mijo Pavelko, Martin Kuhar, Jakov Zovko i Robert Ugrina. Scenarij, koji je također napisao Slijepčević, temelji se na stvarnim događajima, pružajući autentičan i potresan prikaz povijesnih događanja.

Produkciju filma potpisuje kuća Antitalent, s producentima Katarinom Prpić i Danijelom Pekom. Koproducentice su Katja Tričkova iz bugarske kuće Contrast Films i Noëlle Lévénez iz francuske kuće Les Films Norfolk. Film je realiziran uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, dok je za prodaju filma zadužena francuska agencija Manifest.

Ovaj izvanredni uspjeh u Cannesu predstavlja značajno priznanje za hrvatsku kinematografiju, a ujedno vraća međunarodnu pažnju na priče iz Hrvatske koje su svakako vrijedne pažnje!

NAJNOVIJE

IZ RUBRIKE