Dubrovački Arboretum Trsteno je bajkovita botanička oaza koja ostavlja bez daha

Kada govorimo o atraktivnim destinacijama na samom jugu Hrvatske, velika većina odmah pomisli na nevjerojatni grad Dubrovnik ili obližnje otočiće poput Lastova i Mljeta. No, jeste li znali da se nedaleko od Dubronika nalazi i najstariji spomenik vrtne arhitekture u Hrvatskoj koji je ujedno i jedini arboretum u Hrvatskoj te prirodna atrakcija za koju mnogi nikada nisu čuli, ili su za nju tek saznali kada je postala poznata zahvaljuju mega popularnoj seriji ‘Game of Thrones’?

Turističko mjesto Trsteno svoje je mjesto našlo 19 km sjeverozapadno od Dubrovnika te je najstariji spomenik vrtne arhitekture u Hrvatskoj i jedini arboretum koji se nalazi upravo na jadranskoj obali. Arboretum Trsteno vrtni je park poznat ponajviše po svojim nevjerojatnim perivojima i zbirci sredozemnih i raznovrsnih egzotičnih biljaka. Osnovan je davne 1948. godine, a samo imanje se od 14. stoljeća nalazilo u vlasništvu dubrovačke plemićke obitelji Gučetić-Gozze. Čitavo mjesto zakonom je zaštićeno kao park prirode, a s obzirom na nevjerojatnu prirodnu raznolikost, bogatu kulturu i povijest, ta nas činjenica nimalo ne iznenađuje.

Arboretum se prostire na čak 25 hektara, a obuhvaća čarobni renesansni park s ljetnikovcem, neoromantičarski park s kraja 19. stoljeća, stari maslinik i prirodnu vegetaciju šume i makije, koje s priobalnim stijenama čine kombinaciju svojstvenu isključivo ovom komadiću zemlje. U okviru kompleksa arboretuma, osim ljetnikovca, nalaze se i kapela svetoga Jeronima iz 17. stoljeća, stara mlinica za masline, akvadukt iz 15. stoljeća i barokna fontana s rimskim bogom Neptunom i nimfama, sagrađena 1736. godine. Bogatu biljnu vegetaciju čini 465 uzgojenih i 510 samoniklih vrsta koje ujedinjuje prirodnu i kulturnu baštinu. Nadležnost nad Arboretumom danas ima Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti koja se brine o očuvanju ovog nevjerojatnog, a prije svega prilično nepoznatog, kulturnog dobra.

NAJNOVIJE

IZ RUBRIKE