5 trendova u hrani koji su obilježili 2018. godinu

2018. godina je na izmaku, te smo krenuli s odbrojavanjem u velikom stilu. Svi donose najvruće godišnje liste trendova, kako u modi, tehnologiji, tako i u hrani. S punim pravom možemo reći kako je protekla godina, između ostalog, bila u znaku hrane, a koji su se sve gurmanski trendovi izdvojili, doznajte u nastavku.

Tijekom prošle godine vidjeli smo širok raspon trendova hrane i pića koji reflektiraju mijenjajuće stavove prema zdravlju, zajednici i okolišu, te nas tako uvode u ekološki progres. Prehrambeni trendovi prošlih godina obično su bili zdravi, ali ne i dosadni jer jedno ne mora uključivati drugo. Kojih se sve pet trendova u hrani istaknulo ove godine, saznajte scrollajući dolje.

Hrana bogata omega 3 masnim kiselinama

Losos, orasi i soja imaju jednu zajedničku stvar, a to je obilje omega-3 masnih kiselina. Omega-3 masne kiseline su zdrave masti koje pomažu smanjiti razne upale u tijelu. Tijekom posljednjih nekoliko godina je dokazano kako snižavaju razinu triglicerida, a time i razne srčane bolesti. Ove zdrave masnoće esencija su vašeg tijela koje itekako mogu poboljšati vaše zdravlje, raspoloženje, pa čak i kožu.


Đumbir

Đumbir je vjerojatno jedna od najzdravijih namirnica koju možete zamisliti, a mnogi ljudi nisu ni svjesni njegovog širokog zdravstvenog raspon. Kao i omega 3 masne kiseline, i đumbir ima sposobnost liječenja raznih bolesti, a sudjeluje i u borbi protiv raznih upala, smanjuje razinu kolesterola, a ublažava i menstrualne grčeve. Također savršeno nadopunjuje bilo koje drugo jelo, te vas čini uvijek dobro raspoloženim.


Mlijeko od jute

Juta je nakon pamuka najznačajnije prirodno vlakno, a dobiva se iz stabljika biljaka ‘Corchorus capsularis’. Mlijeko od jute je odlična alternativa ostalim mliječnim napitcima kao što je kravlje mlijeko, a ima i bogatiju teksturu koja se bolje uklapa u kavu,žitarice i ostale namirnice koje rado jedemo s mlijekom.


Hrana s recikliranom ambalažom

Kao što je rečeno u uvodu, 2018. godina bila je jedna eco-friendly godina. Živimo u razdoblju održivosti, te smo protekle godine mogli vidjeti dovoljno promjena i eliminiranje nepotrebne količine plastike koja se koristi u ambalaži naše omiljene hrane koju kupujemo u trgovinama, a ne sumnjamo kako će 2019. biti još bolja i više osviještena.


Biljni protein

U 2018. godini smo svjedočili porastu namirnica kao što je tofu ili quinoa, što nam govori kako je veganstvo u itekakvom porastu. Redefinirana indijska kuhinja rastući je trend, što znači da se sve češće susrećemo s hranom bogatom proteinima, ali onima na biljnoj bazi. Biljni protein najčešće ćete naći u namirnicama kao što je kikiriki, grašak, riža ili chia sjemenke.

Foto: Unsplash

[the_ad_placement id="post-side"]

NAJNOVIJE

IZ RUBRIKE