Da se nađete u društvu profesionalnog chefa, a pripadate skupini pojedinaca koji se ne ponose svojim kulinarskim vještinama, vjerujemo kako ne biste znali koje pitanje prvo postaviti iz gomile vaših nedoumica. Neki se od nas naprosto nisu rodili prirodno znajući kako kombinirati različite okuse niti kada je jaje dovoljno kuhano, stoga jedino što možemo jest zahvaljivati nebesima na blagodatima interneta.
S time na umu, okupili smo nekoliko savjeta koje će vam dobro doći u kuhinji u slučaju da niste blagoslovljeni majkom ili bakom na brzom biranju (ili Googleom). Sve su to one male stvari koje će prosječno jelo učiniti sjajnim i stvari koje nam je možda neugodno pitati na glas. Jasno, nebrojeno je mnogo kulinarskih trikova i metoda, no ovo su neke sitnice koje će vam olakšati život.
Uvijek pri ruci imajte nekoliko osnovnih namirnica.
Ako ste se ikada našli u situaciji da očajno gledate u svoj poluprazni hladnjak ne znajući koje od tih nekoliko namirnica možete iskombinirati u obrok, razumijemo vas i savjetujemo da ne posežete za telefonom i ne naručujete pizzu, već uvijek imate nekoliko osnovnih namirnica u kuhinji od kojih ćete moći složiti obrok. Primjerice, začini, ulja, ocat, brašno, šećer, sol, maslac, jaja, luk i limuni samo su neki od bazičnih sastojaka koje bi bilo dobroimati. S njima će vam biti lakše kuhati, a ako se uz ove sastojke nađe i meso te nešto povrća, nedoumica zaista više nikada nećete imati. Ovu listu nosite svaki put u shopping kako biste si dodatno olakšali život i izbjegli nepotrebne troškove.
Nemojte pretrpati tavicu.
Bilo da pripremate azijski stir fry ili neko domaće jelo, pečete li nešto na tavici, pokušajte je ne pretrpati. Osim što se sastojci neće ravnomjerno ispeći, bit će vam teško miješati i napravit ćete nered na štednjaku. Dvoumite li se ima li mjesta za još jedan komad brokule ili piletine, radije taj komad ne ubacujte u tavu.
Držite začine na pravom mjestu.
Držite li svoje začine iznad štednjaka ili uz prozor, oni bi mogli promijeniti svoj okus, stoga se zaista držite uputstva koja kažu da ih pohranite na tamno i suho mjesto.
Ugasite vatru prije nego su jaja gotova.
Bilo da pripremate jaja na oko, kajganu ili tvrdo kuhana jaja, savjet je ne prekuhati ih ili prepeći. Uvijek ugasite vatru minutu-dvije prije nego su jaja gotova jer će ostatak topline dovršiti posao i učiniti ih savršeno kuhanima.
Tjesteninu dodajte tek u posoljenu, ključalu vodu.
Kada pripremate tjesteninu, sol dodajte u ključalu vodu te na to tek dodajte tjesteninu jer će se tada pojačati okus tjestenini. 1 do 2 žličice soli otprilike ide na veći lonac s vodom, nakon toga se sve promiješa i tek potom se dodaje tjestenina. Želite li najbolju moguću tjesteninu, Gordon Ramsay savjetuje da u lonac s vodom dodate sol i maslinovo ulje kako se tjestenina ne bi lijepila, pustite da proključa te je nakon kuhanja (vrijeme je naznačeno na pakiranju) ocijedite, posolite, popaprite i ponovno dodate maslinovo ulje te promiješate.
Začine sjeckajte uz pomoć soli.
Kako biste spriječili začine da lete uokolo dok ih sjeckate, posipajte malo soli po daski za rezanje.
Crveno meso neka malo odstoji prije rezanja.
Želite li da vaš odrezak bude sočan, nakon što ste ga maknuli sa štednjaka ili grilla, položite ga direktno na aluminijsku foliju i zamotajte ga lagano te tako pustite oko pet minuta prije nego ga zarežete. Vaš će odrezak sačuvati svoju sočnu unutrašnjost, a s obzirom na to da će se meso nastaviti ‘kuhati’ u foliji, ako preferirate srednje pečen odrezak pazite da ga maknete nešto prije sa štednjaka i položite u foliju.
Produžite rok trajanja povrću uz pomoć papirnatih ručnika.
Kako ne biste bacali povrće koje niste stigli pripremiti, omotajte ga u papirnati ručnik u stavite u plastičnu vrećicu. Što manje kisika ostane u vrećici, to bolje. Uz to, nemojte prati povrće prije nego što ga mislite pripremiti, niti nemojte pretrpati posudu s povrćem u hladnjaku jer to omogućava lakši prolazak kisika.
Trik s jajima
Dobar stari trik s jajima najčešće se prenosi s koljena na koljeno, ali potpuno razumijemo ako vam se uslijed neke šume u komunikacijskom kanalu (ili nezainteresiranosti) informacija naprosto zagubila. Naime, najlakši način za provjeriti jesu li jaja pokvarena ili ne jest uroniti ih u veću čašu ili posudu s vodom i vidjeti hoće li isplivati na površinu. Ako ostanu čvrsto na dnu, to znači da su sigurna za pojesti, a ako isplivaju, bolje ih je baciti.
Kako da riža uvijek ispadne sjajna?
Kuhanje riže je nešto što se svrstava u esencijalne kulinarske vještine, no ne treba se zavaravati, ako vam više puta ispadne užasna, bezokusna i ljepljiva nego fina i podatna, niste ludi niti netalentirani. Prvo što trebate učiniti kada rižu krećete kuhati jest izdvojiti potrebnu količinu, staviti je pod mlaz vode kako bi se isprala prašina, staviti ocijeđenu rižu u lonac (slobodno ubacite i koju sjemenku kardamoma kako biste je začinili), dodajte sol i papar te ubacite vodu. Omjer riže i vode je 1:1.5, odnosno na šalicu riže idu dvije šalice vode. Obavezno poklopite lonac i pustite da se kuha onoliko koliko je naznačeno na pakiranju.
M.M.
Foto: Pexels