[the_ad_placement id="post-top"]
[the_ad_placement id="post-top-mobile"]

Doznali smo sve o novom grčkom street food restoranu u Tkalčićevoj

el greco
“Prezadovoljan sam i nipošto nismo očekivali ovakav interes. Ljudi prolaze i zaviruju posljednjih dvadesetak dana, otkad smo počeli s radovima, što je bilo zaista interesantno za promatrati. Imao sam poziva s raznih strana bez da sam pokušao napraviti neko službeno otvaranje, obavijestiti medije i zaista me iznenadila tolika pažnja”, priču nam je u užurbanom i toga dana otvorenom El Grecu započeo Kristian Šimunović, jedan od vlasnika zanimljivog novog restorana u centru Zagreba.

Najveća je gužva, ona za vrijeme ručka, prošla, no u najnovijem je street food restoranu u Tkalčićevoj 30 i dalje vladala lagana strka. U ambijentu koji suptilno daje do znanja o kojoj je svjetskoj kuhinji riječ pripremali su se Gyrosi, miješale salate, a osoblje se zajedno s užurbanim vlasnicima navikavalo na sva gladna nepca koja su znatiželjno toga dana došla isprobati najnovije specijalitete na mikro street food sceni Tkalčićeve.

“Ja sam prije svega pola Grk, pola Hrvat, porijeklom iz Dubrovnika. Dvije trećine života sam proživio u Grčkoj i prije tri godine sam se vratio u Hrvatsku. Htio sam te svoje dvije domovine na neki način povezati i neko vrijeme sam razmišljao o projektu koji se sada i realizirao. Primijetio sam da sam da nešto poput El Greca stvarno nedostaje u Zagrebu. Koliko mi je poznato, grčki je restoran postojao no nije se dugo održao. U Grčkoj sam se bavio građevinom, ali vidio sam da perspektive ima u gastro domeni pa sam odlučio pronaći ljude spremne da izdvoje vrijeme i novac te imaju znanje. Kad sam pronašao partnere, koji su Grci, tražili smo idealnu lokaciju. Došli smo do Tkalče, našli oblik suradnje koji odgovara i nama i vlasniku prostora, a dugoročni cilj nam je otvoriti lanac od oko šest lokala u Hrvatskoj, po mogućnosti još dva u Zagrebu i po jedan u većim hrvatskim gradovima. Prvi korak je uvijek težak, no s obzirom na to da je interes samo prolaznika bio ogroman još u periodu u kojem lokal nije bio otvoren, početna se misao ‘hoće li ideja profunkcionirati’ pretvorila u ‘gdje otvaramo sljedeći lokal'”, otkrio nam je Kristian.

El Greco
el greco
el greco
El Greco donosi koncept brze street food ponude grčke hrane, s time da specijaliteti, kako nam otkriva jedan od vlasnika, nisu prilagođavani hrvatskom nepcu već su u potpunosti autentični. Ako se izuzme Twist Potatoes koji u suštini nije grčki proizvod, ali je bio atraktivan autorima, sve ostalo je autentično grčko. Ponuda nije velika, a koncentracija je na nekoliko mesnih proizvoda, poput svinjskog i pilećeg Gyrosa koji se servira u sendvičima i u porcijama. Zasad su u ponudi i četiri vrste salate, s time da će se preko zime ponuda salata obogatiti. Kad je riječ o sastojcima, sve osim sezonskog povrća, koje je hrvatsko, stiže iz Grčke, poput feta sira, maslina i maslinovog ulja.

el greco
el greco
el greco
“Kvaliteta je visoka čak i za grčke norme. Mislim da je Gyros jedini artikl koji može konkurirati u Hrvatskoj jer je egzotičan, stoga smo se i koncentrirali na tu vrstu mesa. Preko zime ćemo u ponudu staviti i neke deserte, no o tom potom. Ostajemo na ovom modelu od nekoliko stavki u ponudi. Mislim da se u Tkalčićevoj ističemo, iako je svjetska kuhinja zastupljena. Mislim da smo jedini s konceptom ‘self service street fooda’ gdje ljudi mogu pojesti u restoranu, ponijeti sa sobom, ali i jesti u hodu. Ovim se konceptom, vjerujem, razlikujemo od konkurencije. Ono najvažnije je da ne ciljamo toliko na turiste, već na stanovnike Zagreba, stoga se fokusiramo na kvalitetu. Turisti će doći jednom i pojesti, pa su nam ljudi koji ovdje žive puno bitniji. Primjerice, da bih pronašao savršen proizvod, letio sam iz Zagreba do Atene samo kako bih probao jedan sendvič s piletinom i jedan sa svinjskim mesom. Dalje je na nama, da postignemo kvalitetu usluge, da osoblje i ja sam, pokažemo grčko gostoprimstvo. Moja je logika u poslu općenito, a u ugostiteljstvu posebno, ta da je kvaliteta nešto najbitnije, uz uslugu. S obzirom na to da sam živio 20 godina u Solunu mogu reći da mi u Zagrebu nedostaje malo bolja usluga, malo osmijeha i topline u nastupu, pa to pokušavam prenijeti osoblju. Želim da se u lokalu stvori dobra atmosfera, da vlada ljubaznost. Svoje sam osoblje i birao prema komunikativnosti, to mi je bilo bitnije od iskustva. Kad je riječ o kvaliteti ponude, ona se održava koncentracijom na nekoliko proizvoda i održavanjem standarda. Primjerice, sugerirali su mi otvoriti restoran u Dubrovniku no ja to nisam htio učiniti jer mislim da ako lokal ne funkcionira tijekom cijele godine, gubi na kvaliteti. Priljev ljudi treba biti konstantan jer to puno znači za kvalitetu”, ispričao je Kristian.

el greco
el greco
el greco
el greco
Kad je riječ o uređenju El Greca, vlasnici su željeli u Zagreb donijeti dašak svoje domovine, no ne na kičast, očekivan način. U street food restoranu tako nema grčkih stupova i inih prepoznatljivih ukrasa, već se postigla ležerna, urbana atmosfera. Stolice i stolovi su grčki, onakvi kakvi se mogu naći u restorančićima ovog tipa u gotovo svakom kvartu u nekom grčkom gradu, boje su također tipične, od bijele i žute do plave, baš kao i pločice. Bilo kako bilo, Tkalča i svi stanovnici metropole koji vole pojesti nešto fino, brzo i pomalo egzotično van svog doma, dobili su novu adresu na svojoj listi, a mi svakako pozdravljamo novog aktera na sceni internacionalnog street fooda. Ono što moramo primijetiti jest da se iza većine novootvorenih restorančića svjetske kuhinje u Tkalči kriju i stanovnici zemalja čiju je kuhinja tek stigla u Zagreb, što je još jedan dokaz koliko se lice metropole počelo mijenjati i postajati sve više nalik ostalim europskim metropolama.

el greco
el greco
el greco
el greco
Foto: Zvonimir Ferina

[the_ad_placement id="post-side"]

NAJNOVIJE

IZ RUBRIKE