Jesen dolazi s paketom svojih čari. Dolaskom hladnijih dana u prirodi ćemo tako pronaći vrganje i buče koji se mogu pretvoriti u prave gastro delicije, što je dokazao i kreativni tim restorana Bota Šare, koji je spojio zagorske vrganje i buče s japanskom tradicijom pripreme hrane. Sushi od vrganja i buče noviteti su koje možemo pripremati i u vlastitom domu, što je svakako dobra vijest.
Vrganji su gljive iznimno bogate dijetalnim vlaknima i vitaminima. Sadrže vitamine B1, B2, C i D te mineralne tvari poput kalija, željeza, cinka i kalcija. Ne sadrže masnoće ni kolesterol, pa ih se preporučuje uvrstiti u prehranu ljudi koji imaju problema s kardiovaskularnim bolestima ili povećanim masnoćama u krvi. Možemo ih pripremati na razne načine, a sushi je zasigurno jedan od najkreativnijih koji će oduševiti nepca.
Bundeva jača zaštitnu ovojnicu živaca i djeluje smirujuće poput prirodnog lijeka za smirenje. Također, osnažuje krvožilni sustav, potiče rad štitnjače, jača imunitet te regulira količinu vode i pomaže kod mršavljenja.
Kako je vrijeme i jedne i druge namirnice ograničeno, ove delicije mogu se raditi i kušati još samo kratko vrijeme i to u zagrebačkom, splitskom i dubrovačkom restoranu Bota Šare, o kojem pak više možete pročitati ovdje.
Želite li sami kod kuće pripremiti ove slasne jesenske sushije, tim iz Bota Šare je odlučio podijeliti recepte za sushi od vrganja, nigiri od vrganja i sushi od buče.
Sushi od vrganja
0.150 kuhane riže za sushi
0.025 Philadelphia sira
0.015 mladog luka
0.040 vrganja
0.030 bijele ribe (Gof ili Sabljarka)
Tempura ili obična smjesa za pohanje
2 lista Lolo Rosso salate
1 list Nori alge
Način pripreme:
Trećinu vrganja sitno isjecite i pomiješajte s Philadelphia sirom da dobijete kremu, po potrebi posolite i popaprite. Ostatak vrganja i ribu isjecite na tanke ploške i stavite sa strane, to će nam trebati na kraju. Mladi luk nasjeckajte na kolutiće, ubacite u tempuru i pržite dok ne dobije lijepu zlatnu boju. Rižu stavite na list alge i okrenite tako da sastojci budu unutra, a riža vani. Na algu namažete nadjev od sira i vrganja, na to salatu i mladi luk tako da svugdje bude jednake debljine. Sve to skupa zarolate u rolicu i na vrh slažete listić gljive pa listić ribe dok ne popunite cijelu rolicu. Narežite i poslužite.
Nigiri od vrganja
0.020 riže
0.015 bijele ribe
0.005 vrganja
Papar
Maslinovo ulje
Način pripreme:
Oblikujte rižu tako da dobije duguljasti ovalni oblik. Na nju položite tanko narezan komad bijele ribe i na vrh dva komada vrganja. Sve lagano popaprite i polijte maslinovim uljem. Dobar tek!
Sushi od buče
0.15 kuhane riže za sushi
0.015 avokada
0.020 krastavaca
0.020 buće prethodno pečene u pećnici
4 sjemenke od buče
Tempura ili obična smjesa za pohanje
1 list Nori alge
Za nadjev od buče:
Ispecite na ploške rezanu buču na 200c 25 min. Kad se ohladi od toga napravite pire, naribajte Granny Smith jabuku i dodajte malo slatkog vrhnja, sve da bude u omjeru 3:2:1.
Način pripreme:
Rižu stavite na list alge, na rižu pospite sitno sjeckane sjemenke buče i okrenite tako da sastojci budu unutra, a riža vani. Unutra namažete nadjev, stavite buču u tempuri, krastavac i avokado. Poslužite s malo đumbira i wasabija.
Foto: PR