Kako složiti platu sira za pamćenje?

Cheese
Kada čujem poziv na party prvo što mi padne napamet jesu fina jela i izvrsna pića. Ne čudi što nam mozak reagira tako na poznate informacije jer su mu u sjećanju ostali trenuci uživanja i užitaka. A ruku pod ruku s užitkom, idu svakako popularni sirevi. I to je nepobitna istina. Plate sa sirevima uz dodatak voća, povrća i ugljikohidrata pun su pogodak. I tako će jednostavno biti, zauvijek. 

Sirevi na zabavi su dobrodošli jer su lijepi i zabavni. Takvo nonšalantno druženje izvrstan su način za potaknuti razgovor. Okupljeni oko fine hrane, rado dijelimo svoja iskustva i razgovaramo na dugačko i na široko o problematici i to onoj astronomskih razmjera. Još ako imamo i pri ruci čašu sjajnog vina, onda nakon nekog vremena budemo toliko uvjerljivi da čak pomislimo da smo lansirani u neku drugu orbitu. Poslužiti sireve na svom partyju pun je pogodak jer se kombinacije mogu mijenjati ovisno o godišnjem dobu, prema sezoni ili prigodi. Kada poslužite sireve, ne trebaju vam tanjuri niti ostalo posuđe. Dovoljni su ukrasni štapići pomoću kojih će se gosti služiti i neki veseli ubrusi. Sir je jedna od najčešće konzumiranih namirnica diljem svijeta. Nutritivno je vrijedna namirnica, bogata visokovrijednim proteinima i kalcijem. A ono što je najdivnije jest da je  proces pravljenja sira, svojevrsna umjetnost, baš poput proizvodnje vina. 

Cheese

Kako izraditi epski pult za sir o kojemu će se govoriti mjesecima?
Prvo trebate selektirati sir. Naime, trebali biste znati da ima nekoliko vrsta koje imate na raspolaganju. Ako svježe sireve preskočimo isključivo zbog praktičnosti), ostaju nam mekani sirevi brie, mozzarella, quark, feta. Tvrdi sirevi: parmezan, paški sir Sir s plemenitom plijesni: Stilton, gorgonzola  i polutvrdi sirevi: cheddar, gauda, trapist.  Pravilo koje bi bilo sjajno slijediti jest da uvijek imate nešto staro, nešto novo, nešto neponovljivo (kozje) ili plavo. Odaberite jednu temu i u tom se pravcu krećite. I ne ustručavajte se pitati savjet od prodavača ako niste sigurni u svoje poznavanje sireva.

Cheese
Dodajte sirnoj plati povrće i voće. Izvrsni su dodaci sirnoj raskoši. Možete uključiti i sezonsko voće (grožđe, jabuke, kruške) ili pak neko tropsko voće. Nećete pogriješiti kod odabira, dok se god vodite mišlju da tekstura mora biti svježa, sočna i prekrasno se stapati, kako bi užitak bio potpun. Možete voću pridružiti i povrće- celer, mrkvu, rajčicu, krastavce. Divno pašu i uveličavaju bogatstvo okusa njegovog veličanstva sira. Sjajan dodatak su  sirovo, prženo, slano, kandirano voće i orašasti plodovi. Samo neka bude crunchy. 

Cheese

Neizostavan sastojak pladnja jesu kiseli krastavac i namazi. Domaći pekmez je božanstvena i ubojita kombinacija sa sirom. Naravno i masline i dodaci poput džema od chilija, med ili saće, ili pak senf. Uz sireve biste trebali poslužiti crunchy kruh, mini tostove, svježi baguette. Izvrsno odgovaraju i krekeri koji su svojevrsni prirodno nametnuti „partner“ siru. 
Cheese
Aranžiranje mora biti poput umjetničkog djela

Odaberite ploču koja će biti dovoljno velika za sireve i ostalu „pratnju“. Možete čak upotrijebiti i nekoliko manjih pladnjeva. U ovu se priču izvrsno uklapaju velike, vintage drvene ploče za kruh. Izgledaju moćno kada se napuni sirevima, krekerima i voćem. A i lako ih je počistiti nakon zabave. Tradicionalne ploče uključuju mramor, keramiku koji pomažu pri održavanju temperature primjerice kod previše toplih sireva. Sireve uzimajte iz hladnjaka, odmotavajući ih i ostavljajući ih na sobnoj temperaturi 30-60 minuta prije posluživanja. Moraju disati, ali lagano ih pokrijte vlažnim ručnikom kako bi ih zaštitili od štetnika. Prilikom slaganja sireva na pladanj, bilo bi slatko slijediti tradiciju i postaviti ih na način: od blagih prema jakima. Ako ste se odlučili i za sireve s intenzivnijim mirisom bilo bi dobro da ih odvojite od blažih sireva. Također, trebali biste označiti sireve, kako bi vaši gosti znali koji „uzorak“ uzimaju.

Cheese
Obavezno uključite posebne noževe. Oni ne moraju biti fancy, samo neka budu funkcionalni. Trebali bi imati rupe na oštrici (za mekše sireve jer rupe sprečavaju da se sir ne lijepi na oštricu), lopatu s oštrom oštricom (rezanje tvrđih sireva), šiljastu vilicu (struganje starih sireva i prebacivanje sira na pojedinačne ploče), ravnu “lopatu” (za kubiranje, rezanje i prenošenje na ploče) i male zaobljene noževe. Već sada bismo bili spremni i rado bismo prihvatili poziv na takav jedan party. Bio bi to pun pogodak za ljetnu vruću večer. Cheese! 

Cheese

Ma.D.
Foto: Instagram, Pexels

[the_ad_placement id="post-side"]

NAJNOVIJE

IZ RUBRIKE