
S obzirom na to da su borovnice moje ultimativno voće, odlučila sam ih spojiti s nekim novim sastojcima ne bih li dobila inovativnu slasticu. Odličnim izborom pokazao se cimet šećer, a keksi s borovnicama nestali su dok kažeš keks, stoga ih predlažem i vama ove nedjelje. Jer vikendom se kalorije doista ne broje.
Sastojci (za desetak povećih keksića):
100 g šećera
250 g brašna
malo soli
1 Dolcela cimet šećer
pola vrećice Dolcela praška za pecivo
115 g smrznutog maslaca
prah bourbon vanilije ili Dolcela Bourbon vanilija šećer
1 jaje
120 ml Dolcela Šlag5+
100 g borovnica
Za preljev:
sok polovice limuna
50 g šećera u prahu
50 ml Dolcela Šlag5+

Spojiti sve suhe sastojke te im dodati smrznuti maslac koji ste narezali na male kockice. Rukama povezati smjesu dok ne postane teksture slične pijesku. Jaje, šlag i vaniliju pomiješati i dodati suhim sastojcima. Špatulom lagano povezati sastojke te im dodati borovnice. Budite oprezni i nemojte previše miješati da se borovnice ne slome.
Smjesa će biti mokra i možda neće podsjećati na kekse, ali u tom trenutku prebacite smjesu na brašnjavu površinu i oblikujte u pravokutnik. Režite na trokute i prebacite na pleh za pečenje. Peći na 200 stupnjeva oko 30 minuta. Za preljev pomiješati sok polovice limuna, šećer u prahu i šlag. Preliti preko toplih keksi i odmah poslužiti! Keksi su odlični i nakon par dana, samo je bitno da budu u zatvorenoj kutiji. 🙂
Tihana Koprek