Kesten pire: slastica zbog koje još više volimo jesen

Iako se po samoj vremenskoj prognozi baš i ne bi tako reklo, budući da je vrijeme poprilično toplo za ovo godišnje doba, jesen je već odavno pokucala na naša vrata, a osim sunca, sa sobom je donijela i slastice kojih se baš nikada ne odričemo!

Kesten pire zasigurno je najpoznatija slastica te najbolje rješenje u situacijama kada ne znamo što bismo s velikom količinom kestena. Ovaj izuzetno hranjivi jesenski plod možete iskoristiti za pripremu deserta koji je vrlo jednostavan, a sigurni smo kako će u njemu uživati baš svi! Iako je recept sam po sebi jednostavan, ono što bi mogla biti mala gnjavaža jest čišćenje kestena, stoga je pravo vrijeme da angažirate u pripremi sve one koji će u njemu kasnije i uživati!

Sastojci:

– 1 kg neočišćenih kestena
– 150 ml vode
– 60 grama šećera
– 40 ml ruma
– 100 g vanilinog šećera
– čokolada za ukrašavanje (usitnjena)
– 200 ml vrhnja za šlag

Priprema:

Kestene za početak razrežite pri vrhu te ih stavite kuhati oko 30 minuta. Kada su kesteni kuhani, pustite ih prvo da se dobro ohlade, a potom ih ogulite. Potom očišćene kestene stavite na vagu i u tom omjeru dodajte vodu u lonac za kuhanje te joj dodajte šećer i pustite da zavri. Nakon 2 minute, kada ste dobili sirup, ugasite vatru, dodajte smjesi malo ruma i odložite sa strane da se sve zajedno ohladi i sjedini. U multipraktik stavite kestene i postupno ih usitnjavajte, istovremeno dodajući pripremljeni sirup. Dobiveni kesten pire dobro ohladite te ga poslužite u staklenoj posudici, zajedno sa šlagom i usitnjenom čokoladom!

@theminimalistvegan

Foto: Instagram, Pexels

[the_ad_placement id="post-side"]

NAJNOVIJE

IZ RUBRIKE