Kesteni su apsolutni gastro vladari ove sezone! Imamo 3 slatka recepta koja morate isprobati!

Listopad znači samo jedno – kesteni su ponovno na meniju. Ako ste i vi ljubitelji ove jesenske poslastice, obavezno isprobajte fora recepte za deserte od kestena kojima ćete na sve brojnijim kućnim druženjima u hladnoj sezoni oduševiti sve goste. Evo što predlažemo!

Ljeto je sada već daleko iza nas i spremni smo za sve toplo, ugodno i – jesenski. Prva asocijacija na ovo godišnje doba često je kesten, točnije pečeni kesteni koje rado grickamo u šetnji gradom. Ipak, to nije jedini način na koji se mogu pripremiti, a da budu slasni. Kako biste obroke ove sezone završili u slatkom tonu, pobrinuli smo se da vam donesemo 3 jednostavna recepta za neodoljive deserte s kestenom.

Kesten pire

Ova poznata slastica spaja dubok okus kestena s laganim šlagom i slobodno ju možemo proglasiti dobitnom kombinacijom koja stavlja osmijeh na lice. Osim što ga možete jesti samog, kesten pire se može iskoristiti i za pripremu drugih slastica pa je svakako praktično imati dobar recept.

Sastojci:

– 1 kg kestena
– 50 g šećera
– ruma po želji
– vrhnje za šlag (po želji)

Priprema:

Kestene zarezati i na limu peći 20-ak minuta na 250 stupnjeva. Vruće kestene oguliti pa staviti u posudu s vodom i šećerom. Vode mora biti dovoljno da pokrije kestene. Kestene treba kuhati 15 minuta, a zatim ih izblendati s malo ruma i prema potrebi dodati vode u kojoj su se kuhali. Ohladiti i poslužiti sa šlagom!

Muffini od kestena

Muffini su onaj desert kojega rijetko tko – ne voli. Zbog svoje jednostavnosti omiljena su slastica djece, ali i odraslih, a sada dobivaju zanimljiv jesenski twist!

Sastojci za 12 komada:

– 100 g čokolade
– 100 g maslaca
– 1/2 dl ulja
– 250 g kesten pirea
– 2 jaja
– 70 g šećera u prahu
– 120 g oštrog brašna
– 2 žličice praška za pecivo
– 15 g kakaa
– 12 kockica čokolade
– malo mlijeka
– žlica ruma

Priprema:

Otopiti maslac i čokoladu pa ih maknuti s vatre. Dodati pire od kestena i izmiksati. Posebno umutiti jaja i šećer i dodati u postojeću smjesu od kestena. Praškaste sastojke (brašno, kakao i prašak za pecivo) pomiješati i dodati u smjesu. Dodati malo mlijeka i rum (po želji) pa sve još jednom izmiksati. Napuniti kalupe za muffine do pola, staviti kockicu čokolade pa dopuniti kalupe, ali ne do vrha. Peći na 180°C 15-20 minuta. Muffini se dodatno mogu ukrasiti kremom ili pireom od kestena i/ili sjeckanim orasima i lješnjacima.

Tiramisu s kestenom

Zašto ne biste omiljenu talijansku slasticu upotpunili jesenskim štihom? Bogati okus kestena donijet će novu dimenziju ovom laganom desertu i uvesti vas u sezonski mood.

Sastojci:

– 120 g kesten pirea
– 2 jaja
– 2 žlice šećera
– 250 g mascarponea
– 8 piškota
– 250 ml kave

Priprema:

Umutite žumanjke i šećer. Dodajte kesten pire i miksajte dok ne postane jednolična smjesa kojoj ćete zatim dodati i mascarpone te nastaviti miksati. U posebnoj posudi umutite bjelanjke. Ubacite manju količinu gotovih bjelanjaka u smjesu te promiješajte. Dodajte i ostatak bjelanjaka. Slažite naizmjenično kremu i piškote koje ste prethodno natopili u friško skuhanoj i ohlađenoj kavi. Ostavite tiramisu da se dovoljno dugo hladi prije konzumacije. Dobar tek!

Foto: Unsplash, Instagram

[the_ad_placement id="post-side"]

NAJNOVIJE

IZ RUBRIKE