Ledeni vjetar je kolač koji ljeti obožavamo

Ljetni mjeseci nerijetko su teški za podnijeti prvenstveno zbog visokih temperatura, ni ipak postoje određena jela koja su tu da nam povrate energiju i u potpunosti nas osvježe. Jedno od takvih jela definitivno je ledeni vjetar, kolač kojem se uvijek nepovratno vraćamo.

Preukusna krema, savršeno voće i mekana, ali kompaktna tekstura samo su neki od epiteta s kojima se može opisati ledeni vjetar, kolač koji se definitivno nalazi na visoko na listi omiljenih slatkih jela. Budući da je vikend idealan dio tjedna u kojem imate vremena odvojiti nekoliko sati za pripremu ukusnih delicija, predlažemo da ovaj vikend svoje prijatelje, obitelj, ali i sebe počastiti ukusnim ledenim vjetrom. Mit koji se najčešće vezuje uz ovaj kolač je taj da se radi o zahtjevnoj pripremi te iako možemo potvrditi kako je riječ o nešto zahtjevnijoj recepturi, pratite li upute i pridržavate se istih, možete biti sigurni da će vam uspjeti, a mi smo u nastanku izdvojili odličan recept koji ne ostavlja mjesta nejasnoćama.

Sastojci za koru:

– 9 bjelanjaka
– 300 g šećera
– prstohvat soli
– 1 žlica jabučnog octa

Sastojci za kremu:

– 9 žumanjaka
– 300 ml mlijeka
– 4 žlice šećera
– 4 žlice oštrog brašna
– 3 vanilin šećera
– 250 g maslaca

@veganthropy_by_jelena

 Ostali sastojci:

– voće po izboru
– 500 ml slatkog vrhnja

Priprema:

Prvo što trebate napraviti je razdvojiti žumanjke od bjelanjaka te bjelanjcima dodati prstohvat soli i mikserom napraviti snijeg. Na polovici miksanja potrebno je dodati jabučni ocat i šećer te sve zajedno promiješati do kraja. Kada ste dobili čvrst i kompaktan snijeg, kalup za pečenje obložite papirom za pečenje te pećnicu zagrijte na 150°C i pecite 60 minuta, a smjesu ravnomjerno nanesite u kalup. Isti postupak ponovite i za druge kore. Žumanjke koje ste prethodno izdvojili izmiksajte sa šećerom i vanilin šećerom, dodajte brašno i dio mlijeka, a preostali dio stavile u posudu, dodajte smjesu od jaja te sve dobro promiješajte. Ono što sljedeće trebate napraviti je skuhati od prethodno izmiješanih sastojaka gustu i sjajnu kremu. Kremu potom dobro ohladite i dodajte na pjenasto izrađeni maslac te na posljetku sve skupa izmiksajte, a u posebnoj posudi izmiksajte slatko vrhnje. Koru prerežite po dužini na tri jednaka dijela i složite kolač, a na prvu koru nanesite dio kreme od vanilije te složite narezano voće i premažite tučenim slatkim vrhnjem. Isti postupak ponovite i za preostale kore, pa kolač premažite preostalim tučenim vrhnjem i ukrasite po želji.

Foto: Instagram

[the_ad_placement id="post-side"]

NAJNOVIJE

IZ RUBRIKE