Mirnu i sasvim običnu subotnju večer potresla je vijest o smrti jednog od najuglednijih hrvatskih chefova. Andrej Barbieri napustio nas je u 50.godini života nakon dugogodišnje borbe s bolešću, a široj javnosti bio je poznat po sudjelovanjima u brojnim gastro emisijama i natjecanjima.
Priča Andreja Barbierija započinje u Zagrebu gdje je rođen, no nedugo nakon rođenja seli u Lovran gdje se javlja njegova ljubav prema ugostiteljstvu. U ranoj mladosti istražuje svijet te često mijenja mjesto stanovanja, pa u vrlo kratkom roku prolazi mnoge svjetske destinacije od kojih je na njegov daljnji rad i razvitak zasigurno najviše utjecaja imala Italija. Bio je fasciniran lokalima, barovima i restoranima koji su za njega imali posebno značenje i smatrao ih je mjestima koji su puno više od same lokacije za jelo ili piće; ugostiteljski objekti su za njega bili mjesto gdje se rađaju i grade gurmani, ljudi s istančanim ukusom i estetikom, vječni zaljubljenici kada je u pitanju hrana u dobro vino.
U periodima življenja u svjetskim metropolama, Barbieri se fascinira kuharima i kreacijama koje prezentiraju na tanjuru te se i sam počinje zanimati za kuhanje, a od tada je osnovao i vodio brojne restorane u Hrvatskoj, ali i svijetu. U hrvatskoj gastronomiji ostao je zapažen kao chef opatijske Bevande, a u istom periodu je povratio stari sjaj kultnoj riječkoj Zlatnoj školjci, novog imena Conca d’Oro. Jedan od posljednjih Barbierijevih projekata je lokal Barbieri’s u Zagrebu u kojem je ponudio sjajnu talijansku hranu pristupačnih cijena, no iznimno visoke kvalitete. Iako se povlači iz tog projekta, recentno odlazi u Dohu i otvara Quavannu te postaje chef konzultant prvog hrvatskog restorana u Kataru. Životopis Andreja Barbierija neizmjerno je dug, poseban i impresivan te je nažalost završio prerano, no jedno je sigurno, a to je činjenica kako je u hrvatskih gastronomiji ostavio neizbrisiv i nenadomjestiv trag.
Foto: Instagram