Sigurni smo kako ste do sada puno puta čuli za matchu, poznati japanski smrvljeni čaj u prahu. Ovaj čaj poznat je po svojoj intenzivnoj zelenoj boji i pomalo gorkom okusu, zbog čega nekima i nije najomiljeniji odabir, no to ne znači da mu ne trebate pružiti šansu kada su i druga jela u pitanju, pogotovo slastice, a gdje bi vas ova zanimljiva namirnica mogla poprilično iznenaditi!
O benefitima matche zapravo se ne priča onoliko koliko ona to zaslužuje, a poznata je po tome da sadrži katehin, karotin i vitamine A,B,C i E te sjajno potiče rad metabolizma, sagorijeva masti i uklanja toksine iz tijela. Također ovih dana se susrećemo s ‘proljetnim umorom’, a upravo je ova namirnica pravi energetski boost, stoga ne iznenađuje da je sve češće omiljeni dodatak raznim jelima, ali i slasticama s kojima se sjajno sljubljuje. Pravi primjer jedne takve slastice je i ovaj desert od matcha čaja, kojeg smo pronašli na Zara Home stranici, a koja postaje sjajna gastro adresa kada smo u potrazi za nešto inovativnijim receptima.
Sastojci za 6 – 8 porcija
Za kolačiće:
– 260 g pšeničnog brašna (polovina može biti i rižino brašno)
– 1/2 žličice praška za pecivo
– 1 jaje
– 8 – 10 g matcha čaja
– 130 g maslaca na sobnoj temperaturi
– 130 g maslaca na sobnoj temperaturi
– 90 g šećera u prahu ili običnog šećera
Za kremu:
– 250 g mascarponea
– 150 g grčkog jogurta ili kiselog vrhnja
– 3 žlice šećera
– naribana korica 1 limete
Za čokoladni biskvit:
– 180 g čokoladnih sablé kolačića s čokoladnim mrvicama
– 50 g otopljenog maslaca
– kokosov šećer ili panela šećer, po želji (opcionalno)
Priprema:
Za kolačiće:
Maslac mutite nekoliko minuta dok ne postane kremast, a zatim dodajte šećer i čaj te ravnomjerno promiješajte. Sve zajedno smutite i dodajte jaje, potom prosijajte brašno, sol i prašak za pecivo te dodajte smjesi. Bez miješenja oblikujte rolu promjera oko 4 ili 5 centimetara i umotajte je u papir za pečenje ili prozirnu foliju. Ostavite sat vremena u hladnjaku da se ohladi. Kada je tijesto hladno, nožem izrežite rolu na krugove debljine 4 milimetra i stavite kolačiće na lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Pećnicu zagrijte na 160 ili 170 stupnjeva (ako pečete na višoj temperaturi, kolačići će izgubiti zelenu boju i postati smeđi). Pecite od 12 do 14 minuta, ovisno o veličini i debljini. Ostavite da se hladi na rešetki, a zatim kolačiće smrvite na nejednake komadiće i, ako ne želite odmah poslužiti desert, spremite u hermetički zatvorenu posudu.
Za kremu:
U zdjeli umutite mascarpone, jogurt, šećer i koricu limete.
Za biskvit:
Kolačiće zdrobite kuhinjskim valjkom tako da ne budu presitni komadići te dodajte otopljeni maslac i šećer, a zatim miješajte dok mrvice kolačića ne upiju maslac. Ako je biskvit suh, možete dodati još malo rastopljenog maslaca. Sve poravnajte u posudi stražnjom stranom žlice kako biste dobili postojan biskvit i odmah stavite u hladnjak da se stvrdne. 30 minuta prije posluživanja deserta izvadite biskvit iz hladnjaka i ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi, a zatim kremu prelijte preko čokoladnog biskvita u posudi i prekrijte izmrvljenim matcha kolačićima.
Foto: Zara Home