Moramo priznati kako nas poprilično veseli dolazak blagdana, koji samo što nisu pokucali na naša vrata. Tako su izlozi brojnih trgovina poprimili bajkovito božićno ruho, a s nestrpljenjem čekamo i da se miris kuhanog vina proširi gradom. Možemo reći i da je miris božićnih slastica jedna od najintenzivnijih asocijacija na djetinjstvo i topao dom, stoga smo u nastavku izdvojili recept koji će vas vratiti upravo u ove bezbrižne dane!
Iako iz godine u godinu na blagdanskom stolu možemo primijetiti neke nove, inovativne slastice, ipak nema ničega ljepšeg od dobro poznatog mirisa koji nagoviješta kako su blagdani stigli u naš dom. Tako se na svakom blagdanskom stolu moraju pronaći tradicionalni kolači, čiji recepti se pažljivo čuvaju te prenose s koljena na koljeno. Sama priprema božićnih kolača poprilično je posebna jer okuplja cijelu obitelj oko stola, pa tako ovo druženje zapisujemo u našu kolekciju najljepših uspomena, koje se svakom njihovom novom pripremom iznova osvježavaju. Miris cimeta, meda i orašastih plodova glavni je razlog zašto se i ove godine ne možemo zaustaviti na samo jednoj vrsti kolača, stoga smo u nastavku izdvojili jednostavan recept za keksiće s potpisom blagdana, a koji pak nudi pregršt mogućnosti za igranje s okusima i oblicima!
Sastojci:
– 100 g šećera u prahu
– 50 g glatkog brašna
– 2 bjelanjka
– 2 vanilin šećera
– prstohvat soli
– 3 žličice cimeta
– 100 g mljevenih lješnjaka
– 100 g mljevenih badema
Priprema:
Bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg uz prstohvat soli te dobivenoj smjesi postupno dodajte šećer u prahu i vanilin šećer. Nakon što ste sve sjedinili miksanjem, smjesi postupno dodajte i mljevene lješnjake, bademe, cimet i na kraju brašno. Sve sastojke lagano izmiješajte i rukama formirajte ‘kuglu’ koju ćete potom zamotati u prozirnu foliju i pustiti da odstoji do pola sata.
Zatim tijesto stavite na radnu površinu i razvaljajte na debljinu od 1 cm te prigodnim kalupima izrezujte željene oblike. Dobivene oblike posložite u lim za pečenje prekriven masnim papirom i pecite ih 10-12 minuta na temperaturi od 140 °C. Posebnost ovih kolačića osim u kreativnosti, leži i u samom odabiru sastojaka, a za koje je poželjno da su vakumirani kako bi osigurali svježinu. Upravo je po svježini svojih sastojaka poznat brend HOD, na čijoj službenoj stranici možete pronaći sjajne začine s kojima baš svako jelo ima znatno bolji okus, ali i duži rok trajanja!
Nadalje, navedeni recept uvijek možete mijenjati i prilagoditi vlastitom ukusu. U njega možete uvrstiti i čokoladu za sve ljubitelje klasičnih slastica, pa tako gotove keksiće samo prelijete rastopljenom čokoladom i ostavite ih da se ohlade. Također ako želite nešto inovativnije okuse, uvijek u rastopljenu čokoladu možete staviti i prstohvat čilija, s čime postižete zanimljiv balans između tradicije i moderne kuhinje. Kako nam je izgled kolača podjednako bitan kao i njegov okus, kolačiće prelivene čokoladom možete ukrasiti i mrvicama kokosa te im tako pružiti božićno ruho kojem je zaista teško odoljeti!
Foto: Unsplash, Pexels, Instagram