Omiljeni keksići bez kojih ne možemo zamisliti blagdanski stol!

Moramo priznati kako nas poprilično veseli dolazak blagdana, koji samo što nisu pokucali na naša vrata. Tako su izlozi brojnih trgovina poprimili bajkovito božićno ruho, a s nestrpljenjem čekamo i da se miris kuhanog vina proširi gradom. Možemo reći i da je miris božićnih slastica jedna od najintenzivnijih asocijacija na djetinjstvo i topao dom, stoga smo u nastavku izdvojili recept koji će vas vratiti upravo u ove bezbrižne dane!

Iako iz godine u godinu na blagdanskom stolu možemo primijetiti neke nove, inovativne slastice, ipak nema ničega ljepšeg od dobro poznatog mirisa koji nagoviješta kako su blagdani stigli u naš dom. Tako se na svakom blagdanskom stolu moraju pronaći tradicionalni kolači, čiji recepti se pažljivo čuvaju te prenose s koljena na koljeno. Sama priprema božićnih kolača poprilično je posebna jer okuplja cijelu obitelj oko stola, pa tako ovo druženje zapisujemo u našu kolekciju najljepših uspomena, koje se svakom njihovom novom pripremom iznova osvježavaju. Miris cimeta, meda i orašastih plodova glavni je razlog zašto se i ove godine ne možemo zaustaviti na samo jednoj vrsti kolača, stoga smo u nastavku izdvojili jednostavan recept za keksiće s potpisom blagdana, a koji pak nudi pregršt mogućnosti za igranje s okusima i oblicima!

Sastojci:

– 100 g šećera u prahu
– 50 g glatkog brašna
– 2 bjelanjka
– 2 vanilin šećera
– prstohvat soli
– 3 žličice cimeta
– 100 g mljevenih lješnjaka
– 100 g mljevenih badema

Priprema:

Bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg uz prstohvat soli te dobivenoj smjesi postupno dodajte šećer u prahu i vanilin šećer. Nakon što ste sve sjedinili miksanjem, smjesi postupno dodajte i mljevene lješnjake, bademe, cimet i na kraju brašno. Sve sastojke lagano izmiješajte i rukama formirajte ‘kuglu’ koju ćete potom zamotati u prozirnu foliju i pustiti da odstoji do pola sata.

Zatim tijesto stavite na radnu površinu i razvaljajte na debljinu od 1 cm te prigodnim kalupima izrezujte željene oblike. Dobivene oblike posložite u lim za pečenje prekriven masnim papirom i pecite ih 10-12 minuta na temperaturi od 140 °C. Posebnost ovih kolačića osim u kreativnosti, leži i u samom odabiru sastojaka, a za koje je poželjno da su vakumirani kako bi osigurali svježinu. Upravo je po svježini svojih sastojaka poznat brend HOD, na čijoj službenoj stranici možete pronaći sjajne začine s kojima baš svako jelo ima znatno bolji okus, ali i duži rok trajanja!

Nadalje, navedeni recept uvijek možete mijenjati i prilagoditi vlastitom ukusu. U njega možete uvrstiti i čokoladu za sve ljubitelje klasičnih slastica, pa tako gotove keksiće samo prelijete rastopljenom čokoladom i ostavite ih da se ohlade. Također ako želite nešto inovativnije okuse, uvijek u rastopljenu čokoladu možete staviti i prstohvat čilija, s čime postižete zanimljiv balans između tradicije i moderne kuhinje. Kako nam je izgled kolača podjednako bitan kao i njegov okus, kolačiće prelivene čokoladom možete ukrasiti i mrvicama kokosa te im tako pružiti božićno ruho kojem je zaista teško odoljeti!

Foto: Unsplash, Pexels, Instagram

[the_ad_placement id="post-side"]

NAJNOVIJE

IZ RUBRIKE