Otkrijte omiljeno zagrebačko mjesto na kojem možete probati jedinstvene koktele!

Možemo se složiti kako je domaća koktel scena sve bogatija, no ovog puta pažnju nam je ukrao zagrebački Blend bar. Riječ je o modernom mjestu na kojem je uživanje u koktelima zagarantirano, a sve zahvaljujući kreativnosti i iskustvu barmena. Uz vlasnika Filipa Lipnika, Matija Ivanišević i Filip Šaronja Marković glavne su zvijezde Blend bara koji stoje iza signature koktela, ali i onih na koje smo već navikli, naravno – u poboljšanom izdanju.

Stoga, želite li se opustiti i uživati u preukusnim napitcima, ugodnom interijeru za koji je kao stvoren za afterwork, ali i večernja druženja, Gundulićeva 33 je adresa koju valja zapamtiti, a kako bismo i sami saznali nešto više o aktualnoj ponudi te općenito procesu kreiranja koktela, u nastavku smo porazgovarali s Filipom i Matijom!

 Slobodna sam zaključiti da je ljeto period tijekom kojeg se kokteli ipak nešto više konzumiraju od ostatka godine, pa koje koktele biste preporučili kao ‘must have’ ljetni izbor?

MATIJA: Tako je, ljetno vrijeme je definitivno najbolji dio godine kada pričamo o koktelima, što zbog raznovrsnosti namirnica i sastojaka s kojima možemo raditi tako i zbog njihove dostupnosti. Tijekom ljetne sezone ispijanja pića stavio bih epitet na nešto duže i svježije varijante koktela poput Tom Collinsa i Moscow mulea. Ako pričamo o klasicima kao ‘must have’ koktelima na karti onda bih definitivno izdvojio Whiskey sour i Gimlet. Ako pričamo o signature koktelima koji se nalaze na Blend karti to je Royal welcome, piće koje se sastoji od gina infuziranog limunovom koricom, likera od dinje s kordialom od krastavca.

Blend Bar se osim novom terasom, može pohvaliti i novom koktel kartom. Opišite nam ukratko proces odabira koktela koje ćete uvrstiti u ponudu i što je ono nešto što presudi prilikom finalne selekcije?

MATIJA: Blend je sigurno dobio ljepše ruho s novom terasom , a i ugodniju atmosferu. Što se samoga procesa tiče za ovu ljetnu kartu on se zasniva na tome da kokteli budu jednostavni, svježi , a namirnice dostupne tijekom sezone i naravno da ih kroz to uspijemo približiti široj publici. Prilikom finalne selekcije presudna je analiza cjenika i redizajn ponude, u skladu s tim radi suprijedlog selekcije nakon kojeg krećemo u degustaciju, pa obračun troškova pojedinih koktela, detaljne recepture i trening osoblja.

Koji kokteli iz nove karte su vaši favoriti i zašto?

MATIJA: Moj osobni favorit bio bi 4 of a kind, koktel koji se sastoji od tequile, kordijala od grejpa s chillijem, agavinim sirupom i svježim timijanom jer sam u posljednje vrijeme još više počeo cijeniti tequilu kao destilat i svježinu koju nosi u sebi. Kombinacija koja daje dobar kick toj svježini u ovom piću je kordijal od grejpa i chillija koji je u finishu ljutkast i začinjen i ostavlja mi dobar dojam balansa svježine i ljutine koji mi odgovara. Za ovo piće odgovoran je moj mlađi kolega i prijatelj Filip Marković.

Na koje koktele gosti najbolje reagiraju i mislite li da je prezentacija pića, odnosno dekoracija, također bitan dio cijelog paketa?

MATIJA: Iskreno reakcije su pozitivne na cijelu kartu, a ispijaju se pretežito lagani i duži kokteli poput spomenutog Royal Welcomea i Flusha, a ne zaostaju niti oni malo ozbiljniji i nešto kraći poput Straighta kojeg smo radili Sous de vide metodom kuhanja u vakumu koji sadrži bourbon whiskey kuhan sa smokvama, cardamom i tri vrste papra ili Royal za koji smo infuzirali odležani Old Pilot’s gin kojeg smo infuzirali sa zelenim čajem od jasmina, camparijem, likerom od artičoke i sirupom od jasmina.

Prezentacija i dekoracija koktela su od jednake važnosti kao i balans i arome samog pića jer ono što je oku ugodno na prvi pogled vjerojatno će nas potaknuti da to i probamo. Poznato je da garnishi ili dekoracije dodaju veliki estetski element. Također se koriste kao element za poboljšanje okusa, a ponekad daje pečat okusu bilo da se radi o izravnom dodavanju istih ili nekom upotrebom aromatičnih komponenti kao što su citrusna ulja ili aromatično bilje.

Postoji li u Blend Baru mogućnost personalizacije koktela, tj.prilagodbe željama gosta?

MATIJA: Naravno, i dalje radimo na tome da možemo modificirati i prilagoditi većinu pića prema željama gosta, no ipak u prvi plan stavljamo signature kartu koja će se mijenjati otprilike tri do četiri puta godišnje. U početku ideja rada bez ustanovljene koktel karte bila je takva da smo htjeli našim gostima približiti što mi to radimo u baru, kakve su mogućnosti i opcije kad imamo slobodne ruke biti kreativni i kroz stalnu komunikaciju objasniti da kokteli više nisu samo šarena pića koja sadrže puno šećera, već smo pazili na kvalitetu baznih spirita te same metode i tehnike rada.

Što Blend bar ističe od ostatka koktel barova?

FILIP: Iskreno, mislim da je sama veličina bara doprinijela ugodnoj i opuštenoj atmosferi koja redovno vlada u našem baru, a cilj i naglasak su da povežemo emocije kroz iskustvo, nužnog znanja onoga čime se bavimo, poznavanja psihologije i potrebe gosta, kao i sveukupna atmosfera u vidu glazbe, svijetla i komunikacije. Jedna od specifičnosti našega bara je svakako manji prostor koji smo reorganizirali da nam bude dnevni boravak u kojemu se opušteno družiti i upoznavati. I da, svakako moram pohvaliti cijeli tim koji se trudi i ulaže svaku minutu svog vremena i ljubavi da stvari dobro funkcioniraju jer je ljudski faktor ipak najbitniji u cijeloj priči.

Iako postoje točni recepti za određene koktele, koliko vi kao koktel majstori imate mogućnost određeni koktel modificirati?

MATIJA: S obzirom na dostupnost informacija koje se nalaze u knjigama, predavanjima i internetu ideje za modificiranje pojedinog koktela sežu jako daleko. Smatram da je u svakom boljem baru standard raditi s craft sirupima i infuzijama, a metode poput milk washa ili fat washa polako dolaze do naših gostiju i na nama barmenima je da sve to približimo gostima otkrijemo kolike zapravo mogućnosti modificiranja i izrade koktela.

Kako ste se uopće pronašli u ovom zanimanju, sasvim spontano ili je u pitanju želja koju ste ostvarili?

MATIJA: Ja sam se u ovom poslu našao prije otprilike sedam godina kada sam odlučio kuhinju zamijeniti barom. Oduvijek mi je prednost bila komunikacija i snalažljivost, pa je nekako logičan slijed događaja bio odlazak iz kuhinje. Prije svega zaljubio sam se u izradu kave i late art; to me je odvelo do Bologne gdje sam položio tečaj za baristu, a pri povratku znanje sam htio proširiti pa sam se našao u društvu Filipa Lipnika koji mi je u početku bio mentor, a sad i prijatelj i otvorio mi vrata za daljnje obrazovanje i napredak u smjeru barmena. Stvari su se odvijale brzo i u vremenu od tri godine završio sam Art of Bar akademiju, a potom i Raise the Bar akademiju. Pohađao sam razne masterclasse i predavanje i eto, rodila se velika ljubav prema poslu koji trenutno radim i shvatio sam da čovjek koji voli ono što radi zapravo ne radi niti jedan dan.

FILIP: Dolazim iz ugostiteljske obitelji i karijeru sam započelo kao kuhar po uzoru na svog oca. Stjecajem okolnosti sam se jednog dana našao u šanku, zaljubio se u taj posao i kuhinja me više nije vidjela. U posao barmen/koktel majstora sam se zaljubio kada sam gledao svog mentora kako radi u jednom našem baru. Trebalo je vremena, učenja i rada ali evo – mislim da sam na dobrom putu.

Kako komentirate koktel scenu u Hrvatskoj?

MATIJA: Scena se drži dobro, vidim veliki napredak i sve veći interes što mi je posebno drago, a proporcionalno tome imamo dobre škole i izvore znanja pa prema tome ima i puno mladih ljudi željnih učenja. Sve u svemu mislim da su generacije mladih barmena na dobrome putu ako su željni učenja i odricanja, sve se može samo treba htjeti.

FILIP: S obzirom kakva je bila ja sam zadovoljan. Sve više mladih ljudi se želi baviti ovim poslom, otvaraju se zanimljivi barovi, kreiraju se nova i zanimljiva pića i nadam se da će se u tom tonu nastaviti. Podigla nam se i kultura ispijanja koktela što je sjajno, možemo vidjeti sve više i više tehnika rada u raznim barovima, gledamo sve više raditi vlastite modifikatore za koktele, tražimo neke nove okuse, nove načine serviranja/posluživanja, itd.

 Što planirate za jesensko-zimsku ponudu koktela? Otkrite nam u kojem smjeru idete?

FILIP: Karta jesen/zima je u prijedlozima i razmatramo razne metode i tehnike s kojima ćemo se pozabaviti ali još uvijek ne mogu puno toga otkriti osim da nas čeka zanimljiv koncept i razni profili koktela. Ljetna karta je na snazi do kraja rujna, a nešto vise o zimskoj moći ćete iz prve ruke otkriti početkom studenog na istoj adresi, s istom ekipom.

Koji kokteli iz nove karte su vaši favoriti i zašto?

FILIP: Svakako bi izdvojio Straight i to najviše zato što volim jača pića, a kada su ona izvedena u ljetnoj varijanti kao ovaj s đumbirom koji mu daje izuzetnu svježinu, onda je to pun pogodak za mene. Također bih dodao i Two pair jer sam osobno veliki fan tequile i mezcala, a kombinacija sa svježim krastavcem koju je moj kolega napravio je naprosto savršena.

Foto: Matej Grgić

[the_ad_placement id="post-side"]

NAJNOVIJE

IZ RUBRIKE