Za mnoge je prva asocijacija na jesen šuškanje lišća pod nogama i neumorni pljuskovi, no ovaj period godine prepoznatljiv je i po namirnicama karakteristične za samu sezonu, od kojih je bundeva apsolutna vladarica. Iako je porijeklom iz Amerike, riječ je o jednoj od najrasprostranjenijih biljaka na svijetu, a čiji je plod vrlo brzo postao sastavna namirnica brojnim tradicionalnim jelima!
Iako je mnogima prva asocijacija na bundevu sve popularnija Noć vještica, ljubitelji tradicionalnih i okrepljujućih okusa, na bundevu gledaju kao na kvalitetnu namirnicu koja se vrlo lako može uklopiti u razna jela, od onih slanih, pa sve do slatkih deserata. Jedno od najpopularnijih jela od bundeve definitivno je juha koja svojim okusom zadovoljava i ona najzahtjevnija, istančana nepca, a u nastavku smo izdvojili upravo takav recept.
Sastojci:
– 50 dag bundeve po želji
– 1 velika žlica maslaca ili maslinovog ulja
– 1,5 litra temeljca (mesnog ili povrtnog)
– 1 srednji luk
– 1 dl slatkog vrhnja
– začini (sol, papar, slatka paprika, muškatni oraščić, čili)
Priprema:
Za početak bundevu ogulite, bacite koru te plod narežite na sitne komadiće. Ono što nije loše ostaviti su koštice, koje kasnije možete prepeći te poslužiti s juhom kao hrskavi dodatak ili ih koristiti kao zdraviju verziju grickalica. Nadalje, na maslacu ili ulju prepržite sitno narezani luk, dok ne poprimi zlatnu boju, a zatim mu dodajte komadiće bundeve. Bundevu začinite s malo soli, slatke paprike i drugim začinima te sve zajedno pirjajte oko dvije minute. Zatim dodajte temeljac te kuhajte dok bundeva potpuno ne omekša. Kada je mekana, štabnim mikserom ju miksajte dok ne postignete kompaktnu smjesu, a zatim dodajte vrhnje i pustite da juha prokuha. Sjajan recept za one dane kada nemate vremena za puno kuhanja, a želite si priuštiti kvalitetan i ukusan obrok!
Foto: Instagram