Kada govorimo o gastro svijetu, inovacije te nove kreativne ideje su uvijek poželjne, ali i potrebne jer se publika vrlo brzo zasiti standardne i ustaljene ponude. Skandinavske zemlje oduvijek su bile nekoliko koraka ispred te ljestvicu u mnogočemu postavljale vrlo visoko, pa ne čudi da su mjesto nekih od najposebnijih restorana na svijetu.
U Norveškoj se je smjestio restoran imena Under koji se nalazi u moru i apsolutno je jedan od najatraktivnijih arhitektonskih postignuća u posljednje vrijeme. Smješten na samom ulazu u more u koje doslovno zaranja, Under je mjesto koje ostavlja utisak te obara na prvi pogled, a dio koji uranja u more prostire se na pet metara što ga čini najvećim restoranom takvog tipa ne samo u Europi, već u cijelom svijetu. Minimalističkog eksterijera, vrlo slična nota nalazi se i u unutrašnjosti restorana u kojem najprije nailazite na stepenice koje vas vode do dijela gdje se jede i gdje se nalazi stakleni zid koji pruža imoresivan i direktan pogled u more. Glavni chef je poznati Nicolai Ellitsgaard, a na meniju se može pronaći svježe ulovljena riba, kao i ostale morske delicije.
Prilikom izgradnje ovog unikatnog restorana, pažnja je obraćana na apsolutno sve detalje, pa tako i one koje se tiču očuvanja okoliša. Polazeći od činjenice kako ne žele zagaditi prirodu, ovaj restoran je napravljen točno po propisima koji ogovaraju očuvanju okoliša te ga ni u kojoj mjeri svojim postojanjem ne zagađuje. Kada govorimo o dizajnu, za njega je zaslužan arhitektonski studio Snøhetta koji je vrlo uspješno spojio norvešku hladnoću, minimalizam te jednostavne linije i oblike koje u konačnici donose ugodno mjesto u kojem je naznaka stavljena upravo na veliki stakleni zid koji pruža jedinstven i nezaboravan pogled u morski svijet norveških mora.
Foto: Instagram