Ako se ne možete sjetiti kada ste se posljednji put sredili i uživali u ukusnom obroku od nekoliko sljedova, onda je pravo vrijeme da to promijenite. Za manifestaciju ‘Tjedan restorana’ sigurno ste do sada čuli, a riječ je o jedinstvenoj prilici da posjetite restorane koje možda inače nikad ne bi posjetili!
Koliko je domaća gastronomska scena bogata sjajno potvrđuje poprilično dugačak popis sjajnih restorana koji se mogu pronaći u 23. Tjednu restorana, a koji ove godine traje od 15. do 24. listopada. Cijeli koncept Tjedna restorana kreiran je po uzoru na svjetske metropole te prilagođen domaćem tržištu. Tako svaki restoran nudi meni s tri slijeda po nešto pristupačnijoj cijeni, a mi smo u nastavku izdvojili nekoliko restorana koje se svakako isplati posjetiti!
Zagreb
Mr. Moo Bar & Restaurant
Na samom kraju jedne od najprometnijih zagrebački ulica, popularno nazvale ‘Tkalče’, nalazi se restoran Mr. Moo koji je vrlo brzo postao omiljena adresa za uživanje u vrhunskoj hrani. Ono što se može pronaći u njihovoj ponudi za Tjedan restorana su dvije varijante ručka i večere, a koje uključuju jela kao što su juha od muškatne bundeve i plavog krumpira, gelato od bosiljka i Zagrebačka kremšnita po posebnoj recepturi, stoga smo sigurni da će svatko pronaći nešto za sebe.
Restoran Lido poznata je adresa za proslavu vjenčanja, kao i drugih svečanih prigoda, no osim po smještaju u idiličnom okruženju jezera Jarun, ovaj restoran prepoznat je i kao prava gastronomska oaza. To potvrđuje i njihov meni za Tjedan restorana, a na kojem se mogu pronaći zanimljiva jela kao što su juha od kestena i vrganja s pancetom i kiselim vrhnjem, kozice u tempuri i riža s curry umakom te semifredo s krokantom od bučinih koštica. Definitivno mjesto u kojem nećete uživati samo u pogledu, već i u vrhunskoj kuhinji!
Ako ste ljubitelj tradicionalnih jela, ali s modernim pomakom onda ste na pravoj adresi jer upravo to najbolje opisuje jela restorana Lažni Svjedok. Tako u ponudi možete pronaći tri različita jelovnika, od kojih se posebno izdvajaju jela kao što su ravioli od patke i pjenica sir za predjelo, confit od pačjeg batka i zabatka i lazanje od mlinaca i crvenog kupusa za glavno jelo te crumble od jabuka za desert.
Da se fantastični restorani ne nalaze samo u centru grada, dokazuje i Pero food&wine bar. Riječ je o obiteljskom restoranu smještenom u Svetoj Nedelji, a koji je poznat po jelima domaće recepture s internacionalnim trendovima. Nadalje, ovaj restoran je odnedavno osvježio i svoju dosadašnju ponudu dolaskom vrhunskog i iskusnog chefa Kristijana Marenića, pa tako za vrijeme trajanja Tjedna restorana možete kušati jela od tri slijeda. Kao najinteresantnija jela izdvojili bi ricotta gnudi s kremom od celera i tartufa za predjelo, sporo pečeni pileći supreme punjen kiselom paprikom, dimljenim sirom i rikolom, dijon umak, mousse od krumpira i mini salata za glavno jelo te pumpkin spice cheesecake, dulche se leche krema kao ukusan jesenski desert!
Varaždin
Da Zagreb nije jedini centar vrhunske gastronomske ponude dokazuju i izvrsni restorani u Varaždinu, a od kojih se izdvaja restoran Nobel. Štrukli od buče s puricom na kremi od vrganja, file lososa u prahu od cikle, garnitura od kuhanog krumpira s bobom ili torta ‘Nobel’, samo su jedan od razloga zašto se isplati napraviti kratki izlet van Zagreba!
Split
Osim što je riječ o omiljenoj destinaciji za uživanje u ljetnom odmoru, hotel Cvita svojim posjetiteljima nudi i pravu gastronomsku poslasticu. Pod vodstvom chefa Šimuna Divića, za vrijeme trajanja Tjedna restorana možete pronaći u pondui vrhunske gastronomske specijalitete bazirane na inovativnoj interpretaciji tradicionalne dalmatinske kuhinje, kao što su carpaccio od hobotnice s komoračem i narančom, parmigiana od balancane s domaćom šalšom i mozzarellom i tiramisu sa suhim smokvama i perlama od kave.
U srcu gradske jezgre grada Splita nalazi se Zinfandel – ugodno i opušteno mjesto na kojem možete probati neka od najboljih hrvatskih vina i uživati uz maštoviti meni, kao i muziku uživo. Jela su sastavljena od lokalnih i svježih namirnica, a adut ovog restorana je ručno rađena manistra. Ono što se svakako izdvaja iz cjelokupne ponude su kroketi lososa, aioli od šafrana, pačja prsa, bulgur, poširane marelice, bajami, začinsko bilje, jus i kadaif cannoli, slastičarska krema, karamel, pistacio.
Pula
Ako obožavate domaću kuhinju, onda s ovim restoranom ne možete pogriješiti! Konoba Soprano u Puli poznata je po svojim vrhunskim mesnim specijalitetima, pa tako s mazalicama, gurmanskom pljeskavicom ili soprano lungićem ne možete pogriješiti. Ako niste ljubitelj mesnih specijaliteta, plata istarskih sireva ili crni rižoto od sipe sigurno će ispuniti vaša očekivanja!
Foto: Instagram