Prije točno 255 godina, urar i znanstvenik amater Johann Schweppe, otkrio je umjetnost alkemije i prvi na svijetu uspio u bocu – ubaciti mjehuriće! Danas znamo nebrojeno mnogo gaziranih pića, no prvi među njima bio je popularni Schweppe – tonic, gazirani sok i savršeni dodatak alkoholnim pićima.
Piće s karakterom zahtjeva i ambasadora s karakterom, u koju se ulogu savršeno uklopio Filip Pleteš, jedan od naših najiskusnijih barmena i zaljubljenik u izradu koktela i miksanje s različitim dodatcima. Što čini dobrog barmena, zašto je to krivo percipiran posao u Hrvatskoj i kako napraviti savršen ljetni koktel sa Schweppesom i sipom, otkrio nam je u kratkom razgovoru.
Šta sve uključuje posao barmena?
Posao barmena je u današnje vrijeme iznimno zanimljiv te nikada ne znate tko ćete biti taj dan na poslu. Odavno su barmeni prestali biti osobe koje samo rade pića za svoje goste, danas je to iznimno zanimljiv i kompleksan posao. Jedan dan ste psiholog, drugi dan ste sommelier, treći dan ste barmen, a četvrti – tko zna!
Kako ste počeli s ovim poslom?
Ovaj posao sam počeo raditi prije 10 godina, ponajviše iz razloga što sam uvijek imao želju stvarati svojim rukama, tako da je odabir bio iznimno jednostavan; mogao sam raditi kao kuhar ili kao barmen. Izabrao sam ovo drugo i moram priznati da definitivno nisam pogriješio. Nakon svih ovih godina iskustva imam sreću da radim kao Brand Ambassador za Schweppes jer mi to omogućuje da još uvijek stvaram nešto novo svaki dan. Svježi, čisti i dugotrajni mjehurići Schweppes čine savršenim osvježenjem, a zbog široke palete proizvoda svatko može naći nešto za sebe. Lako ga je spojiti s mnogim alkoholnim pićima u zanimljive kombinacije i koktele.
Koje vam je bilo omiljeno iskustvo koje vežete uz ovaj posao? Gdje vas je sve odveo?
Iskustava je sigurno pregršt budući da sam imao tu sreću da sam cijeli život imao podršku svoje obitelji da ostvarim sve što želim. Definitivno moram istaknuti da me posao barmena odveo na svih 7 kontinenata te sam imao sreću raditi na najboljim svjetskim mjestima i upoznati mnogo zanimljivih ljudi. Moja omiljena mjesta gdje sam radio ili putovao su: Miami, Marbella, San Juan (Puerto Rico), Kuba i Sydney.
Ovo te sigurno često pitaju, ali koji ti je najdraži koktel?
Haha istina, ovo je najčešće pitanje koje vjerojatno svatko tko se bavi ovim poslom dobiva na dnevnoj bazi. Budući da nam dolazi ljeto definitvno sam za neke lakše i osvježavajuće kombinacije, tako da su moja dva favorita definitivno Hemingway Daiquri te Slim Rose Gin & Tonic sa Schweppes Slimline tonicom, iako je sjajan i sa Schweppes Citrus Tonicom ili Schweppes Aromatic Tonicom.
Postoji li neki tajni sastojak koji koristiš u svojim koktelima, i ako da, koji je?
Moji omiljeni sastojci su definitivno oni koji su autohtoni te oni koji najbolje mogu prezentirati mjesto od kuda potječem. Budući da sam iz Rijeke, najbolje se snalazim sa mediteranskim aromama te sam najponosniji na svoju kreaciju za prošlogodišnji Berlin Bar Convent, gdje sam napravio koktel sa crnilom od sipe i sirupom od ružmarina.
Sigurno si radio u klubovima diljem Europe i svijeta, možeš li povući paralelu između klubova vani i kod nas?
Najveće razlike se mogu pronaći definitivno u osoblju i samim ljudima koji rade ovaj posao. Manjak kadra definitivno neću ni spominjati, ali generalni problem je definitivno motiviranost ljudi za rad te korektno plaćanje njihovog rada. Najbolju paralelu ovdje mogu povući s vremenom dok sam radio kao Operations Manager u Nikki Beach Resortu u Marbelli gdje je apsolutno svaki od mojih 96 ljudi živio za svoj posao, bio zaljubljen u njega te se uvijek pokušavao dodatno usavršiti. Kod nas, na žalost, ljudi još uvijek na ugostiteljstvo gledaju kao na zadnju soluciju u životu te rade u toj branši zato što moraju. Trebali bi ipak gledati malo šire od toga.
Koje vještine su najvažnije za barmena?
Za dobrog barmena meni osobno su najbitnije tri kvalitete: skromnost, brzina i spremnost na konstantno učenje.
Što najviše voliš u ovom poslu, a što ti najteže pada?
U mom poslu ambasadora definitivno je više stvari koje volim od onih koje mi teško padaju. Uz Schweppes konstantno mogu otkrivati neke nove kombinacije pića i stalno se usavršavati. Stvarno je privilegija biti u mogućosti raditi za ovako sjajan brand i uz to imati mogućnost oblikovati mlade ljude, pomagati im u učenju i usavršavanju. Kada smo počinjali sa ovim poslom, većini mojih kolega i meni, jedini izvor znanja bili su internet i pokoja knjiga koju smo mogli pronaći. Također, konstantna putovanja i upoznavanje novih osoba je definitivno ogroman plus, jer na taj način mogu još više pomoći u izgradnji novih naraštaja. Jedina stvar koja vam možda teže padne kod svih ovih putovanja je činjenica da svaki dan spavate u drugom krevetu
I reci nam, postoji li neki koktel po kojem si poznat i možeš li nam dati recept?
Danas sam sjajne volje, tako da ću vam dati čak dva recepta, jedan za savršen Gin & Tonic, a drugi za koktel.
Koktel – Black Swan
45 ml Finlandia vodka infuzirana smokvom
15 ml svježeg soka limuna
15 ml pasteriziranog bijelanjka
15 ml domaćeg sirupa od ružmarina
pola žličice od sipe
Dekoracija: ružine latice
Gin& Tonic – Cucumber Delight
45 ml Botanist Gin
15 ml svježeg soka od limuna
125 ml Schweppes Tonic Water
Dekoracija: nekoliko kriški krastavca
Kao Schweppes brand ambasador, mozeš li izdvojiti neku zanimljivost o brandu koju sigurno ne znamo?
Prije svega, malo ljudi zna da je Schweppes najstarije gazirano piće na svijetu te da je Johann Schweppe čovjek koji je prvi uspio ubaciti mjehuriće u bočicu, što ga čini ocem karbonizacije koju je patentirao 1783. godine, što znači da Schweppes gradi karakter već 255 godina. Budući da smo mi uvijek oni koji postavljaju trendove, i ove smo godine krenuli s inovativnim rješenjima. Uz redizajn etiketa na našim osnovnim okusima (Schweppes Tonic Water, Bitter Lemon i Tangerina) koje sad krasi elegantan i pojednostavljen logo, redizajnirali smo pakiranja Schweppes Aromatic tonica i Schweppes Citrus tonica koji su sad dostupni u novim bočicama od 200 ml te smo u istom pakiranju lansirali potpuno nove okuse Schweppes Slimline tonic (bez šećera), Schweppes Spritz Jazzy Ginger i Schweppes Spritz Aperitivo. Nadam se da će vam se svi svidjeti.