
Cijeli se zagrebački centar doista pretvorio u lijepu blagdansku idilu, no u svemu je tome prava nauka pronaći dobro kuhano vino, pojesti najfinije fritule s čokoladom i častiti svoje nepce najboljom kobajom, stoga smo mi sakupili različite dojmove te se otisnuli na smrznuto njuškanje ponudom naše metropole. Ako se sami pitate što to u bogatoj ponudi božićnih kućica svakako vrijedi probati, donosimo vam najbolje gastro ulove iz adventskog Zagreba!




Nakon početnog zagrijavanja, skrećemo oštro na desno, na Europski trg. Ovdje već nastaje problem. Što točno isprobati u tom nizu bijelih kućica iz kojih se šire omamljujući mirisi? Jednoglasno, sendvič u Bistrou 75. Ako već niste posjetili novootvoreni gastro pub u Zadarskoj 75, grešku možete ispraviti upravo na Europskom trgu. Predlažemo Roast Beef sendvič sastavljen od pečenog ramsteaka s džemom, karameliziranog luka i kiselih krastavaca (25 kn).


Još jedno skretanje i našli smo se usred gastro fantazije zvane Fuliranje u Kurelčevoj. Malena ulica skriva mnoge specijalitete, a kao jedan od hitova nametnule su se fantastične vruće Germknödel s vanili umakom, makom i pekmezom od šljiva u sklopu Amélie kućice. Ako ne planirate ove zime u Schladming, dovoljno će biti da svratite na slasne knedle u Amélie. I ne dajte da vas obeshrabri veliki red ispred kućice. U istom nizu nalazi se još jedan specijalitet za odrasle za kojim vlada pomama – topla bijela čokolada s votkom u Moskva kućici (20 kn). Sastojke i recept nam u Moskvi nisu htjeli otkriti, no uz ovaj ukusni napitak nisu nam ni potrebni, apsolutno smo kupljeni.













Gastro pohod nakon Kurelčeve selimo na Zrinjevac, gdje isprobavamo najfinije fritule na štandu Bara 45. Tradicionalna slastica je ovdje upakirana u paket dobrog raspoloženja za koji su zaslužna nasmijana lica iza pulta, što je dodatni razlog zbog kojeg ovdje volimo svraćati. S fritulama Bara 45, koji se inače nalazi u Tkalčićevoj, završavamo sa Zrinjevcem i selimo na najelegantniji dio Adventa u Zagrebu, Tomislavac. U nešto mirnijoj atmosferi, šećući ispod zavjese lampica, uz klizalište, nalazi se pravo otkriće Adventa – Fiva. Ovdje će vas dočekati veseli Filip Cvrk koji je na naše jelovnike stavio nešto sasvim novo – male nizozemske palačinke Poffertjes. Načinjene su od heljde i cimeta, zahtijevaju posebnu tavu koju je Filip nabavio na edukaciji u Amsterdamu, gdje se u ove majušne poslastice i zaljubio, a posipane su najfinijim preljevima od višnje, čokolade, vanilije, šumskog voća… Ostali sastojci su tajna, no tajnovita nikako nije činjenica da se na Filipovom štandu krije i jedno od najboljih kuhanih vina Adventa u Zagrebu…








