Specijaliteti koje obavezno morate probati na Adventu u Zagrebu

 Advent u Zagrebu
 
Čini se kako je Advent u Beču, na koji su Zagrepčani dugi niz godina pobožno trošili svoje slobodne vikende, stvar prošlosti. Ove godine u metropoli nećete na svakom koraku čuti dežurne Grinčeve kako komentiraju kič na glavnom trgu. Umjesto toga, svi su se građani ujedinili u jednoj misli – Advent je u Zagrebu ove godine zaista čaroban.

Da sve ne ostane samo na raznježenim dojmovima, čaroliju je službeno potvrdio i European Best Destinations portal na kojem je Zagreb odnio titulu najbolje božićne destinacije u Europi. I doista, šetnja centrom grada u ovo božićno vrijeme pretvara se u scenu iz filma. S Europskog trga se širi dobra atmosfera i sjajna glazba, iza ugla, u Kurelčevoj, jako se fino jede, dok se u Tomićevoj kupuju najoriginalniji pokloni. Na centralnom se trgu, kao i na Cvjetnom, slušaju nastupi uživo, Zrinjevac se pretvorio u blistavu promenadu uz pokoju slatku stanku za okrepu, a vrhunac božićne bajke sve šetače čeka na Tomislavcu gdje se u elegantnoj atmosferi kliže i gušta ispod zavjese od lampica.

Cijeli se zagrebački centar doista pretvorio u lijepu blagdansku idilu, no u svemu je tome prava nauka pronaći dobro kuhano vino, pojesti najfinije fritule s čokoladom i častiti svoje nepce najboljom kobajom, stoga smo mi sakupili različite dojmove te se otisnuli na smrznuto njuškanje ponudom naše metropole. Ako se sami pitate što to u bogatoj ponudi božićnih kućica svakako vrijedi probati, donosimo vam najbolje gastro ulove iz adventskog Zagreba!

 
Advent u Zagrebu 
Advent u Zagrebu 
Advent u Zagrebu 
Advent u Zagrebu 
Prva postaja, Gost&Ona na Trgu bana Jelačića. Kućica u malom snježnom naselju ispred Johann Francka nudi dvije odlične poslastice – Winter Russian i Donkey Punch. Russian će vas zavesti svojim miksom votke i likera od kave (18 kn), a Donkey Punch će vas dokrajčiti kombinacijom suhe šljive, soka od limuna i cimeta (12 kn).

Nakon početnog zagrijavanja, skrećemo oštro na desno, na Europski trg. Ovdje već nastaje problem. Što točno isprobati u tom nizu bijelih kućica iz kojih se šire omamljujući mirisi? Jednoglasno, sendvič u Bistrou 75. Ako već niste posjetili novootvoreni gastro pub u Zadarskoj 75, grešku možete ispraviti upravo na Europskom trgu. Predlažemo Roast Beef sendvič sastavljen od pečenog ramsteaka s džemom, karameliziranog luka i kiselih krastavaca (25 kn).

 
Advent u Zagrebu 
Advent u Zagrebu
Još jedno skretanje i našli smo se usred gastro fantazije zvane Fuliranje u Kurelčevoj. Malena ulica skriva mnoge specijalitete, a kao jedan od hitova nametnule su se fantastične vruće Germknödel s vanili umakom, makom i pekmezom od šljiva u sklopu Amélie kućice. Ako ne planirate ove zime u Schladming, dovoljno će biti da svratite na slasne knedle u Amélie. I ne dajte da vas obeshrabri veliki red ispred kućice. U istom nizu nalazi se još jedan specijalitet za odrasle za kojim vlada pomama – topla bijela čokolada s votkom u Moskva kućici (20 kn). Sastojke i recept nam u Moskvi nisu htjeli otkriti, no uz ovaj ukusni napitak nisu nam ni potrebni, apsolutno smo kupljeni.
 
Advent u Zagrebu 
Advent u Zagrebu 
Advent u Zagrebu 
Advent u Zagrebu      
Zaobići se nipošto ne smije viška Fabrika koja se krije u kućici Florence. Ovdje se prave najfinije kobaje imena Giovanni, načinjene od domaćih samoborskih kobasica s kiselim kupusom i talijanskim umacima (16kn). Malo dalje u Kurelčevoj, u RougeMarin kućicu pak obavezno morate svratiti na Gourment dog – hot dog od teleće hrenovke, marmelade od luka i crvenog vina, hrskave pancete, senfa i umaka Carolina (30kn), ali i na fantastično kuhano vino.
 
Advent u Zagrebu 
Advent u Zagrebu 
Advent u Zagrebu 
Advent u Zagrebu 
Advent u Zagrebu 
Advent u Zagrebu 
Advent u Zagrebu 
Specijaliteti koje obavezno morate probati na Adventu u Zagrebu   
Specijaliteti koje obavezno morate probati na Adventu u Zagrebu
Gastro pohod nakon Kurelčeve selimo na Zrinjevac, gdje isprobavamo najfinije fritule na štandu Bara 45. Tradicionalna slastica je ovdje upakirana u paket dobrog raspoloženja za koji su zaslužna nasmijana lica iza pulta, što je dodatni razlog zbog kojeg ovdje volimo svraćati. S fritulama Bara 45, koji se inače nalazi u Tkalčićevoj, završavamo sa Zrinjevcem i selimo na najelegantniji dio Adventa u Zagrebu, Tomislavac. U nešto mirnijoj atmosferi, šećući ispod zavjese lampica, uz klizalište, nalazi se pravo otkriće Adventa – Fiva. Ovdje će vas dočekati veseli Filip Cvrk koji je na naše jelovnike stavio nešto sasvim novo – male nizozemske palačinke Poffertjes. Načinjene su od heljde i cimeta, zahtijevaju posebnu tavu koju je Filip nabavio na edukaciji u Amsterdamu, gdje se u ove majušne poslastice i zaljubio, a posipane su najfinijim preljevima od višnje, čokolade, vanilije, šumskog voća… Ostali sastojci su tajna, no tajnovita nikako nije činjenica da se na Filipovom štandu krije i jedno od najboljih kuhanih vina Adventa u Zagrebu…
 
Specijaliteti koje obavezno morate probati na Adventu u Zagrebu
 
Specijaliteti koje obavezno morate probati na Adventu u Zagrebu 
Specijaliteti koje obavezno morate probati na Adventu u Zagrebu 
Specijaliteti koje obavezno morate probati na Adventu u Zagrebu 
Specijaliteti koje obavezno morate probati na Adventu u Zagrebu 
Specijaliteti koje obavezno morate probati na Adventu u Zagrebu 
Specijaliteti koje obavezno morate probati na Adventu u Zagrebu 
Specijaliteti koje obavezno morate probati na Adventu u Zagrebu 
Specijaliteti koje obavezno morate probati na Adventu u Zagrebu 
Matea Martek
Foto: Jure Perišić, PR

[the_ad_placement id="post-side"]

NAJNOVIJE

IZ RUBRIKE