Imamo klasičnu čokoladu, imamo tamnu, kao i bijelu čokoladu, a odnedavno smo počašćeni s, ni manje ni više, nego ružičastom čokoladom. Kao točku na i kolektivnoj opsesiji ovom pastelnom i vizualno ugodnom bojom, jedan je od najvećih svjetskih proizvođača čokolade i proizvoda od kakaa, Barry Callebaut, predstavio svoje novo otkriće – čokoladu ružičaste boje.
Osamdeset godina nakon što je Nestle isproducirao bijelu čokoladu, na ekskluzivnom predstavljanju u Šangaju, kompanija Barry Callebaut je lansirala četvrtu vrstu čokolade – ružičastu i imena Ruby. Premda se može učiniti kako na tržištu već postoje čokolade i proizvodi na bazi čokolade u ovoj lijepoj nijansi, kompanija navodi kako se Ruby čokolada razlikuje po tome što se dobiva iz crvenog kakao praha, odnosno iz prirodnog ružičastog kakao sjemena, što znači da umjetna bojila niti arome nisu dodana. Prema službenom priopćenju, kompanija sa sjedištem u Švicarskoj navodi kako se crveni kakao može pronaći na različitim lokacijama diljem svijeta te sa sobom nosi specifične kvalitete koje su u Barry Callebautu uspjeli dobiti inovativnim procesom na kojem se radilo gotovo cijelo desetljeće. Okus ružičaste čokolade se pak razlikuje od onog klasične čokolade, a opisuje se kao “intenzivni okusni užitak” i “tenzija između voćnog okusa bobica i sočne mekoće”. Nismo sigurni jesu li znanstvenici renomiranog Barry Callebauta čuli kako sve s naznakom millennial pink već neko vrijeme bilježi bolju prodaju, no bilo kako bilo, ne možemo reći kako nas ova roza čokoladna novost ne veseli.
M.M.
Foto: Barry Callebaut