Zagreb dobio 2 chefa kojih se ne bi posramile ni svjetske metropole

Sherrys battle of the chefs 
Na drugoj u seriji bitaka hrvatskih chefova koje se održavaju u bistrou Sherry’s Wines & Bites, borili su se sinoć, 8. studenog, Marko Alilović, koji je na mjesto novog glavnog chefa Sherry’sa u Zagreb stigao iz uglednog Boškinca na Pagu i Ante Udovičić, glavni chef splitskog restorana Paradigma koja ove srijede otvara svoju pop-up verziju u Zagrebu u Vlaškoj ulici.
Za ovu dvojicu talentiranih chefova koji su se školovali po slavnim svjetskim kulinarskim institutima (Le Cordon Bleu, Paul Bocuse), mnogi tvrde da su među najtalentiranijim mladim chefovima u Hrvatskoj. Čini se kako je potonje istina jer su njihova jela okusno duboko promišljena, a tehnički zahtjevna i sofisticirana. Evidentno različiti u stilu i izričaju, ova dva chefa ostavljaju svoje misli, ljubav i dušu na svojim tanjurima, a njihovi oku neodoljivi tanjuri, oborili su goste Sherry’sa s nogu.
 
sherrys wine & bites 
sherrys wine & bites 
sherrys wine & bites
Nakon što su obavili shopping na Dolcu gdje je Marko kao chef izazivač odabrao glavne sastojke za četiri jela s kojima se morao snaći i Ante, slijedila je intenzivna priprema i kuhanje koje kod ovih kuhara podrazumijeva najmodernije kuharske tehnike. Glavni sastojci koje je Marko odabrao za četiri jela bili su jaje, teleće brizle, carsko meso i mak. Od 16 sati počeli su stizati prvi gosti, a pravu rapsodiju za nepce doživjelo je čak 70-ak gostiju koji su do ponoći prošli kroz Sherry’s i davali ocjene jelima koja su izlazila pred njih.
 
sherrys wine & bites
Mada smo čuli komentare nekih gostiju za Antina jela koji su uključivali epitete poput Michelinovih zvjezdica, ukupna pobjeda pripala je Marku čiji su elegantni i sofisticirani okusi koje sljubljuje u svojim jelima za nijansu više pridobili goste Sherry’sa.

sherrys wine & bites 
Što su dečki kuhali…

Jaje
ANTE: dehidrirani vacherin, ragu od šumskih gljiva, sifon hollandaisse
MARKO: pjena od bjelanjaka s divljim timijanom, hollandaise potočarka, svinjska mast s koprom

 
Brizla
ANTE: panna cotta od poriluka, hrskavi juliene od poriluka, coulis od cikle, sous vide brizle
MARKO: teleća brizla s glaziranim keljom i mrkvom, teleći jus
 
sherrys wine & bites 
Pork belly
ANTE: sous vide 18h svinjska potrbušina, topla krema od krvavice, fluid gel od ljubičastog kupusa, coulis od žute paprike, demi-glace 48h, dehidrirana koža
MARKO: sous vide svinjska potrbušina, krema od krumpira s vanilijom, crumble od pileće kožice s ljutom paprikom, svinjski jus
 
Mak
ANTE: ganache od maka, čoko crumble, domaći sorbetto od divljeg šipka, tuile od karamele i kakaa
MARKO: krema od maka, jabuke u karamelu, lisnato tijesto
 
sherrys wine & bites 
Foto: Jurica Kos

[the_ad_placement id="post-side"]

NAJNOVIJE

IZ RUBRIKE