[the_ad_placement id="post-top"]
[the_ad_placement id="post-top-mobile"]

Zagrijte se domaćom juhom od bundeve

juha od bundeve
H
ladno je, još uvijek se oporavljamo od novogodišnjeg slavlja, a i buđenje s pogledom na snijeg kroz prozor ne pomaže našem životnom elanu ovih dana. Kada nastupi siječanj, sa svojim tmurnim danima, niskim temperaturama i manjkom povoda za slavlje, najradije bismo se službeno povukli u hibernaciju, no nekako sumnjamo da bi se to našem šefu svidjelo.

S time na umu, pomažemo si kako god znamo i umijemo, uljepšavamo si svakodnevicu malim stvarima, a jedna od njih svakako je pauza za finu, toplu juhu. Za brz i jednostavan recept pobrinuo se zanimljiv tim sastavljen od arhitekata, food blogerice i food fotografkinje koji je nedavno započeo kontinuirani projekt Arhitektura kuhanja kroz koji se predstavljaju prostori koje projektiraju, povezujući ih s načinom na koji se u njima živi i radi, kroz kuhanje, gastronomiju i zdravu prehranu. Glavni su akteri arhitektonski ured DAR 612, Maja Brekalo (Delicious and healthy by Maya) i Maja Danica Pečanić (Food photography), ekipa koja je na prvoj radionici predstavila nekoliko slasnih recepata. Jedan od njih je, pogađate, današnja juha od bundeve. Pripremite je kod kuće, ponesite sa sobom na posao i utoplite se u ovim sivim danima. 

Sastojci:

1/2 šalice luka (1 veći)
1 šalica mrkve (1 velika ili dvije manje)
4 šalice hokaido bundeve (oko kilogram)
2 češnja češnjaka (ili češnjak u prahu)
1 litra vode
2 žl shoyua (prirodno fermentiranog sojinog umaka)
1/4 žličice curry praha
1/4 žličice kurkume
na vrh noža praha korijandera
1 žličica himalajske ili nerafinirane morske soli
2 žlice maslinovog ulja
3 žlice zobenih pahuljica
Sojino vrhnje, mladi luk, svježi peršin, pržene bučine sjemenke za serviranje

Priprema:
Narežite povrće – na sitno luk, naribajte ili sitno nasjeckajte češnjak, bundevu na kocke, mrkvu na ploške. Na 1 žlici maslinovog ulja ispirjajte luk (na hladnu teću stavite ulje, odmah dodajte luk i tek onda stavite na vatru). Dodajte mrkvu, bundevu, češnjak, začine, sol i vodu. Ako ne koristite shoyu trebat ćete još posoliti. Vode dodajte toliko da pokrije povrće (oko 1l). Kad provri, smanjite vatru i poklopljeno kuhajte 15 minuta. Zatim dodajte zobene pahuljice i kuhajte još 3-4 min. Ugasite i dodajte još 1 žlicu maslinovog ulja. Izblendajte. Probajte da li je dovoljno slano i začinjeno. Ako je juha pregusta, dodajte još malo vode i zagrijte do vrenja. Možete servirati sa zobenim ili sojinim vrhnjem, nasjeckanim peršinom ili mladim lukom, prženim bundevinim sjemenkama.

juha od bundeve

Foto: Maja Danica Pečanić, Pinterest

[the_ad_placement id="post-side"]

NAJNOVIJE

IZ RUBRIKE