U ovo božićno vrijeme, smatramo apsolutno legitimnim zaboraviti na svu disciplinu, barem kad je riječ o zabavi. Stalni izlasci su potpuno opravdani, oni utorcima, srijedama, a posebno vikendima. Na svakom koraku u gradu se događa nešto zanimljivo i nešto što svakako treba provjeriti, after work druženja se prakticiraju na adventskim kućicama, i više se slobodnog vremena provodi na raznim domjencima nego u teretanama.
Ipak, ono na što pokušavamo paziti, unatoč germknedlama koje nas gledaju sa svih strana i mirisima slatkog punča koji nas prate dok šećemo po gradskim ulicama, jest upravo prehrana. Za one koji više-manje paze na to što unose u svoje tijelo, adventsko vrijeme može biti dosta nezgodno jer generalno postoji malo zdravijih opcija božićnih specijaliteta. I upravo zato smo našeg poznatog koreografa i redatelja Igora Barberića upitali za savjet, na što nam je odgovorio izvrsnim receptom za veganske muffine.
Nakon što nam je otkrio recept za zdravo varivo kojim smo se grijali proteklih tjedana, u novoj epizodi Easy Fooda na našem YouTube kanalu, cijenjeni je umjetnik s nama i u suradnji s brendom Somat podijelio muffine s kojima ćemo bez imalo razmišljanja zamijeniti sve teške božićne kolače. Ovi ukusni muffini su kalorijama nešto lakši od standardnih te su pogodni za vegane, no to ne znači da svi ostali ne mogu u njima uživati. Što je potrebno za veganske muffine Igora Barberića i kako ih napraviti, doznajte u receptu u u nastavku te u pratećem videu.
Božićni muffin
Sastojci:
1 šalica bademovog mlijeka (ili sojinog)
1 žličica limunovog soka (ili jabučnog octa)
2 banane
1/3 šalice (80ml) rastopljenog djevičanskog kokosovog ulja
1/2 šalice (80g) šećera
1 žličica ekstrakta vanilije
2 šalice (240g) brašna
2 žličice praška za pecivo
1/2 žličice soli
1/4 šalice (25g) kakao praha
1/2 žličice kardamona
1/2 žličice cimeta
1 šalica (230g) smrznutih malina
1/3 šalice (60g) nasjeckane čokolade za kuhanje
Priprema:
Dodati limunov sok u mlijeko, promiješati i ostaviti da stoji dok pripremate ostale sastojke.
S vilicom gnječiti banane u kašastu smjesu pa umiješati još kokosovo ulje, šećer i ekstrakt vanilije. Dodati mlijeko s limunovim sokom.
U drugoj posudi pomiješati brašno, prašak za pecivo, sol, kakao prah, kardamom i cimet.
Suhe sastojke dodati mokrim i promiješati samo nekoliko puta dok se ne dobije donekle jednaka smjesa. Pred kraj umiješati maline i nasjeckanu čokoladu.
Peći u kalupima za mafine na 220 stupnjeva prvih 5 min te još 15-25 min na 180. Provjeriti jesu li pečeni ubadanjem čačkalice.
Izvaditi iz pećnice i ostaviti da stoje pet minuta prije nego ih preselimo na rešetku za hlađenje.
Foto: Jure Perišić