Započeo je gastro događaj godine – Weekend Food Festival. Do nedjelje, 8. svibnja, Stara tvornica duhana u Rovinju postaje središte svjetske gastro scene i okuplja neka od najzvučnijih imena domaće i svjetske gastronomije i kulinarstva, među kojima su jedan od najboljih chefova svijeta Massimo Bottura, najbolji chef svijeta 2021. godine Dabiz Munoz, zvijezda iz Turske Maksut Askar, kao i danski gastro alkemičar Rasmus Munk, renomirana regionalna kuharica Ana Roš i brojni drugi.
Posjetitelje očekuje pregršt jedinstvenih predavanja, panela, diskusija i masterclassova u režiji renomiranih chefova te brojnih eksperata u gastronomiji i ugostiteljstvu.
Zajedno s nekima od najistaknutijih profesionalaca hrvatske gastro scene – chefovima Hrvojem Kroflinom, Tvrtkom Šakotom, Denijem Srdočem i poznatim paškim ugostiteljem Borisom Šuljićem, definirali su neke od ključnih točaka i smjerova razvoja moderne hrvatske kuhinje kako bi ona bila ponosno predstavljena stranim i domaćim gostima i medijima. U fokusu Manifesta je upravo povratak tradiciji i jelima koja sve više nestaju iz naših restorana, a koja bismo trebali oživjeti, osuvremeniti ili čak u svom izvornom obliku ponuditi gostima restorana, hotela, obiteljskih gospodarstva i turističkih imanja.
Upravo o takvom konceptu govorila je i Ana Roš na panelu „Hiša Franko – lokalno ili nikako“, inače poznata po specifičnosti kuhanja isključivo s namirnicama iz lokalnog okruženja u slovenskom gradiću Kobarid.
Festival tako sveobuhvatnim pristupom kroz brojna predavanja i panele tematizira različite segmente industrije jela i pića, od kulinarskih trendova do miksologije, enologije, maslinarstva i industrije kave, promišljajući pritom o aktualnim temama poput održivosti, lokalizacije dobavnog lanca i proizvodnih procesa te budućnosti gastronomije. Tako će nadolazeći program pružiti neke od najintrigantnijih gastro tema, ali i obradovati probrane gurmane vrhunskom ponudom hrane, pića, kave i maslinovog ulja.
FoodTech Start Up Competition – natjecanje za start up-ove U brojne panele, predavanja, masterclassove i gala večere, ovogodišnji Weekend Food Festival predstavlja i FoodTech Start Up Competition natjecanje za start up-ove koncipirano s ciljem pronalaska novih i kreativnih ideja te pružanja podrške rastućim nadama prehrambene i ugostiteljske industrije.
Foto: Emica Elveđi