Blagdanske pripreme polako, ali sigurno ulaze u petu brzinu. Najavom prvih adventskih sajmova, postavljanjem prvih ukrasa na ulice i sve brojnijim blagdanski izlozima počinje prava božićna groznica. Uz kićenje i uređenje doma, sigurno ste u potrazi za jelima koje ćete staviti na svoj meni. Stoga je pravo vrijeme da već sad sačuvate omiljene recepte kako biste na vrijeme isplanirali prosinačke dane u kuhinji.
U moru eklektičnih i modernih recepata ponekad se zaželimo dobro poznatih i pomalo rustikalnih okusa. U tom kontekstu neizbježni sastojci su jabuke i orasi pa nas je potpuno osvojio fotogenični tart koji ih kombinira. Ovu zanimljivu kreaciju koja se vrlo lako priprema možemo zamisliti na bilo kojem blagdanskom stolu, a sigurni smo da će mnoge asocirati na okus djetinjstva i bakinih slastica.
Sastojci za tijesto:
200 ml vode
300 g brašna
5 g praška za pecivo
5 g vanilin šećera
50 ml ulja
40 g šećera u prahu
50 g čvrstog jogurta
1 jaje
100 g maslaca sobne temperature
*poklopac promjera cca 27 cm
Nadjev od jabuka (kao mjeru koristite šalicu od 100 ml):
3 velike jabuke
1/2 šalice vode
1 šalica šećera
1 šalica oraha
1/2 žličice mljevenog cimeta
Priprema:
Za pripremu tijesta pomiješajte sve potrebne sastojke osim brašna. Malo po malo dodajite brašno dok ne dobijete mekano tijesto. Pokrijte ga i stavite u hladnjak da odstoji 15-ak minuta. Za to vrijeme pripremite smjesu od jabuka. Jabuke nasjeckajte na sitne kockice i pirjajte na tavi uz dodatak šećera i vode. Kuhajte dok voda ne ispari pa u kuhanu smjesu dodajte cimet i orahe. Ostavite da se ohladi.
Tijesto koje ste izvadili iz hladnjaka razvaljajte između papira za pečenje i oblikujte u krug uz pomoć poklopca. Napravite male rezove po rubovima kao na videu (Preostalo tijesto napunite i zamotajte u rastezljivu foliju i odmah stavite u zamrzivač). Dodajte nadjev, rubove preklopite kao što je pokazano, a na kraju naribajte preostalo smrznuto tijesto po vrhu. Pecite u zagrijanoj pećnici s ventilatorom na 170 stupnjeva dok rubovi lagano ne porumene. Kad se tart skroz ohladi na vrh pospite šećer u prahu.
Foto: Instagram