Francuska galette pita s rajčicama genijalan je način da uživate u ovoj sočnoj namirnici

Rajčice i ljeto neraskidiv su spoj. Ove sočne crvene plodove najčešće pripremamo na salatu, a s obzirom na količinu vrsta koje postoje svestran su izbor i za pripremu mnogih jela. Inspirirani ljetom na jugu Francuske potražili smo recept u kojem upravo rajčice vode glavnu riječ.

Galette je jednostavna francuska rustikalna pita koja se sastoji samo od tijesta i nadjeva. Ovo jelo može se pripremati u slanoj i slatkoj verziji, a u proljeće i ljeto je iznimno popularan odabir za brzi ručak upravo zbog količine voća i povrća koje nam stoji na raspolaganju. Za galette pitu vam ne treba nikakav kalup ni posebna vještina oblikovanja tijesta pa je jelo idealno čak i za početnike u kuhinji te sve one koje preko ljeta u vrijeme pripreme ručka uhvati ‘fjaka’.

Sastojci:

5 rajčica (volovsko srce)
2 žlice senfa
1 žlica crème d’ail (krema od češnjaka)
Jedno pakiranje lisnatog tijesta
1 žlica svježeg lišća majčine dušice
2 žlice svježeg lišća bosiljka, sitno nasjeckanog
sol po ukusu
svježe mljeveni crni papar po ukusu

Priprema:

Rajčice narežite na ploške, stavite na kuhinjski ubrus i posolite. Ostavite ih da odstoje oko 30 minuta kako bi otpustili višak vode. Nakon 30 minuta stavite drugu kuhinjsku krpu na rajčice i nježno pritisnite da uklonite preostalu vlagu. Staviti na stranu.

Zagrijte pećnicu na 200° C. Lisnato tijesto razvaljajte na pleh obložen papirom za pečenje. Ravnomjerno rasporedite senf od cjelovitog zrna po sredini lisnatog tijesta, ostavljajući rub prazan. Zatim rasporedite crème d’ail na vrh sloja senfa. Poslažite rajčice preko senfa i crème d’aila u kružnom uzorku i tako da se malo preklapaju.

Rubove lisnatog tijesta nježno preklopite preko vanjskog ruba kriški rajčice, stvarajući rustikalni rub. Središte galette treba ostati izloženo. Svježi mljeveni papar pospite na rubove lisnatog tijesta i stavite galette u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite 30-35 minuta, ili dok tijesto ne porumeni i postane hrskavo. Izvadite galette iz pećnice i ostavite da se ohladi nekoliko minuta prije rezanja. Poslužite toplo, a prije toga dodajte listove svježeg timijana i bosiljka po rajčicama.

Foto: Instagram

NAJNOVIJE

IZ RUBRIKE