Odabir doručka nerijetko zna biti pravi izazov, a pogotovo ako želimo dan započeti s nečim zdravim i što će nam dati energiju za dan pred nama. Upravo zato su zobene pahuljice omiljeni odabir jer su hranjive, zdrave te ne debljaju, a u nastavku otkrijte 3 genijalna recepta koja ćete sigurno s guštom pripremati!
Zobene pahuljice nisu nikakva novost u gastro svijetu, no i dalje nisu toliko popularne u našoj svakodnevnoj prehrani koliko zapravo zaslužuju biti. Benefiti zobenih pahuljica su brojni, od toga da reguliraju probavu, snižavaju kolesterol, pa sve do toga da jačaju naš imunitet, a njihova priprema može biti itekako brza, jednostavna i nevjerojatno ukusna!
Palačinke od zobenih pahuljica
Sastojci:
– 300 g usitnjenih ili samljevenih zobenih pahuljica
– 1 banana
– 6 dl mlijeka
– 1 čajna žlica sode bikarbone
– 1 čajna žlica kakao praha
Priprema:
Sve sastojke pomiješajte u blenderu, a zatim na žličici maslinovog ulja pecite palačinke. Servirati ih možete u raznim varijantama, a posebno omiljena je ona s maslacom od kikirikija i bananama. Koji god nadjev da izaberete, sigurno nećete pogriješiti!
Zobena kaša s maslacom od kikirikija i šipkom
Sastojci:
– 2 žlice zobenih pahuljica
– 1 žlica chia sjemenki
– 3 dl mlijeka
– 1 čajna žlica kakao praha
– 1 šipak
– 1 čajna žlica maslaca od kikirikija
Priprema:
Za početak šipak narežite na četiri dijela te ga potopite pod vodom kako bi se plod što lakše odvojio od kore. Za to vrijeme u mali lončić stavite zobene pahuljice i chia sjemenke, mlijeko i kakao prah te na laganoj vatri kuhajte dok se ne postigne kašasta smjesa. Kada je smjesa gotova, stavite ju u posudu za serviranje, a zatim dodajte malac od kikirikija i šipak.
Zobeni keksi s čokoladom
Sastojci:
– 3 šalice zobenih pahuljica
– 1 šalica kokosa
– 1 šalica integralnog brašna
– 1/2 šalice smeđeg šećera
– 250 g maslaca
– 1 jušna žlica kakao praha
– malo soli
– 1 jušna žlica pravog vanilin šećera
– 1/3 čajne žlice cimeta
– 250 grama čokolade s 50% kakaa
Priprema:
Zobene pahuljice pomiješajte s kokosom, integralnim brašnom, šećerom, soli, vanilinim šećerom, cimetom i rastopljenim maslacem. Zatim polako dodajte kakao te umijesite tijesto. U tijesto dodajte komadiće nasjeckane čokolade te ga ostavite u hladnjaku pola sata da odstoji. Kekse oblikujte debljine 1 cm i pecite ih u pećnici na 200 stupnjeva 15-20 minuta.
Foto: Instagram
