Što učiniti kada vam jesenska svakodnevica ispije i onaj mililitar preostalog serotonina kojeg ste pomno skupljali proteklih sunčanih mjeseci, kada vam sivilom obojen grad crpi životnu energiju i tjera vas da ubacite u treću brzinu kad je riječ o hibernaciji? Pa, stvar je vrlo jednostavna. Uzmite ono najbolje od godišnjeg doba i prakticirajte neumjereno.
Protiv jeseni i popratnog bluesa ovog se studenog borimo upravo njenim glavnim adutima – bundevama, kestenima, jabukama i inim namirnicama, istim onima kojima su domaći restorani ispunili svoje jelovnike. Tople su juhe i variva zavladali gastro scenom, a mi smo objeručke prihvatili sve okrepljujuće prijedloge, vodeći se jednom jedinom filozofijom – na žlicu.
Šetnju Zagrebom prekidamo kako bismo se sakrili u ugodne interijere poznatih gastro adresa ne bi li nepca počastili toplim obrokom, a gdje točno svratiti želite li u Zagrebu ovih dana pojesti finu juhu ili varivo, doznajte u prijedlozima u nastavku.
Pod Zidom Bistro & Wine Bar
Zagrebački bistro i wine bar Pod Zidom u studeni je ušao na krilima novog menua. Kuharski tim predvođen chefom Goranom Stanisavljevićem i sous chefom Velimirom Cindrićem za sve je gladne pripremio jako dobar jesenski menu ispunjen sezonskim specijalitetima. Naš odabir je juha od pečene buče s crostinima od domaće focaccie, bučinim uljem i prženom kaduljom, specijalitetom koji će uljepšati i onaj najtmurniji jesenski dan.
Bistro Lauba
Pad temperatura inspirirao je i kuharski tim Laube koji nas je odlučio utopliti tradicionalnijom, no klasično sjajnom kokošjom juhom. Nađete li se u zapadno od centra grada, Bistro Lauba je obavezna postaja.
RougeMarin
Mjesečni popis specijaliteta ne može proći bez izvrsnog RougeMarina. Tvrtku Šakoti i Marinu Medaku inspiraciju ne može oduzeti manjak sunca, pa su nam za studeni pripremili još jedan raznovrsnošću ispunjen menu. Ne možete li svoj ručak ili večeru zamisliti bez juhe, isprobajte krem juhu od mrkve i đumbira sa segmentima naranče i krekerom od rogača.
Bistro Apetit
Obavezna postaja zagrebačkih gurmana cijenjeni je Bistro Apetit. S obzirom na to da je juha od bundeve jesenski klasik, kuharski tim Apetita je ovu poslasticu začinio lososom na toplom dimu, emulzijom ulja bundeve te tobiko wasabi kavijarom, učinivši naša nepca jako sretnima.
Nishta
Pobornicima veganske kuhinje obavezna je postaja Masarykova 11/1 gdje su svoje gastro utočište oformili Ružica i Gildas. Premda njihov restoran Nishta svoj menu mijenja na dnevnoj bazi, probajte uloviti juhu od rajčice s đumbirom.
Gajbica
Jesen je i u slatkoj Gajbici u samom srcu Zagreba u punom jeku. Kišni se dani ovdje provode uz finu toplu krem juhu od gljiva (vrganji, shitake, smeđi šampinjoni), a nama na pamet ne pada proturječiti.
Bistrot
Fini se mirisi šire i iz kuhinje Bistrota, gdje se uz standardnu ponudu krčkaju i neke sezonske juhe. Juha od svježe rajčice, bosiljka i parmezana zasigurno će se naći na mnogim stolovima.
Vinodol
Jedna od najpopularnijih zagrebačkih adresa za ručak i večeru dobri je stari Vinodol u Teslinoj. Uz klasičnu ponudu jela, na jelovniku se našla i sezonska buča, i to u obliku krem juhe. Sastojak je to bez kojeg ne možemo zamisliti ručak u poznatom restoranu.
Bistroteka
Da i Bistroteka ima svog aduta u ovoj jušnatoj bitki dokazuje ukusna i zdrava krem juha od komorača sa suncokretovim sjemenkama. No, pogriješiti nećete ni u slučaju da se odlučite za juhu od cikle uz koju je poželjno grickati i čips od cikle. I u Bistroteci se ponuda mijenja na dnevnoj bazi, tako da se svakako dopustite iznenaditi ponudom obroka na žlicu.
M.M.
Foto: Facebook