Samo je jedan dan od službenog otvaranja bio dovoljan da najnoviji zagrebački bistro postane ultimativni hit na domaćoj restoranskoj sceni. No, to nimalo ne čudi s obzirom na to da je riječ o još jednom projektu jednog od naših najproduktivnijih i vrlo cijenjenih chefova, Tvrtka Šakote.
Pod imenom Xató prije svega nekoliko dana službeno se u Petrinjskoj ulici 2 otvorio autorski restoran Tvrtka Šakote u kojem zajedno sa svojim timom priznati chef stvara jela originalnog izričaja s nezaobilaznim utjecajima svjetske kuhinje, ujedno onima po kojima je na sceni postao prepoznatljiv.
U novom ugodnom bistrou u samom centru Zagreba vlada opuštena atmosfera i nepretencioznost, što u uređenju interijera, što u pristupu, no opuštenost nipošto ne vrijedi za kuhinju. Jela se tako ”poslužuju u sljedovima – 4, 5 ili 7 sljedova, a da bi doživljaj bio potpun, sljedovi se mogu kombinirati i s vinima. Iako jela izgledaju prilično „fensi“, a vinska karta može se usporediti s najboljim europskim restoranima, ovdje nije riječ o tzv. ‘fine dining’ restoranu. Xato je nepretenciozni restoran čiji menu se temelji na promišljenom kuhanju pri kojem se prema svakoj namirnici odnosi s velikim poštovanjem. Koristi se kuharskim tehnikama da bi se naglasila svaka pojedina namirnica, a ne obrnuto, a jednako se cijeni i meso, i povrće, i žitarica.”
Ono što je još zanimljivo jest da se u Xatóu za pripremu koristi Robata, tradicionalni japanski roštilj na kojem se kuha na kombinaciji vulkanskog kamenja i japanskog ugljena. Nesumnjivo, ovo je novo zagrebačko hit mjesto idealno za ”sve koji vole i znaju uživati u dobrom jelu, dobrom vinu, i opuštenoj atmosferi”, baš kao što naglašavaju iz restorana.
M.M.
Foto: Facebook, Instagram (@zrinka_zc)