
Preko tisuću gastro eksperata iz cijeloga svijeta na svečanoj je ceremoniji u New Yorku donijelo jednoglasnu odluku o najboljem restoranu na svijetu. Nakon dvije godine koje je proveo na drugom mjestu, Osteria Francescana iz talijanske Modene u 2016. je dobila prestižnu titulu najboljeg u Europi, ali i na svijetu.
Restoran tradicionalne talijanske kuhinje vrhunskog chefa Massima Botture smješten je u mirnoj uličici u Modeni i prema riječima stručnjaka, pravo je utočište gastronomske kreativnosti, vještine, strasti i odlučnosti. Restoran koji je 2015. proslavio 20 godina postojanja sastoji se od tri elegantne prostorije ukrašene umjetninama, dok se u kuhinji njeguje konstantna evolucija pomiješana s talijanskom tradicijom.
Drugo mjesto ovog prestižnog izbora pripalo je restoranu El Celler de Can Roca u Španjolskoj, a slijede ga Eleven Madison Park iz New Yorka, Central iz Perua te poznata danska Noma na petom mjestu. Chef Alain Passard primio je nagradu za životno djelo, a nagradu za najbolju cheficu dobila je Dominique Crenn.
Cjelokupnu listu najboljih restorana u 2016. pogledajte ovdje.
M.M.
Foto: osteriafrancescana.it