

Sastojci:
200 g tamne čokolade
170 g brašna
3 vrhom pune žličice kakaa
180 g šećera
prstohvat soli
5 jušnih žlica suncokretovog ulja
1 žličica ekstrakta od vanilije
230 ml mlijeka
100 g prženih lješnjaka
100 g brusnica
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180°C. Papir za pečenje smočite i iscijedite te stavite u pleh veličine 20x20cm. Brusnice namočite u višnjevači. Pržene lješnjake narežite.
Prosijte brašno i kakao te dodajte sol i šećer. Zatim dodajte ‘mokre’ sastojke – ulje, mlijeko i istopljenu čokoladu. Špatulom promiješajte dok se sve ne sjedini te dodajte narezane lješnjake i ocijeđene brusnice. Ponovno promiješajte i prespite u pripremljeni pleh.
Pecite 20 minuta. Napravite test čačkalicom, no ne smije izaći potpuno čista. Nikako ne želite prepeći browniese. Ako želite možete dio lješnjaka, brusnica i čokolade ostaviti za posuti po vrhu. Ili možete kao ja ‘zbuniti protivnika’ – propržiti listiće badema i posuti ih po gotovim browniesima. Ostavite da se ohladi pet minuta, pa izvadite s papirom za pečenje i izrežite na pravilne komade. Poslužite s kuglom sladoleda i/ili s osmijehom.
Napomena: Za više od četiri osobe, preventive radi, napravite duplu smjesu!

Sastojci za protvan veličine 30×20 cm:
250 g maslaca
200 g tamne čokolade (70% kakaa)
80 g nezaslađenog kakaa
65 g brašna
1 žličica praška za pecivo
360 g šećera
4 jaja
po želji lješnjaci, bademi, orasi ili sušene brusnice ili višnje (ja nisam koristila, ali treba vam oko 75 g)
Sastojci za glazuru:
100 g čokolade za kuhanje
30 g maslaca
Priprema browniesa:
Pećnicu zagrijte na 180°C, a protvan obložite papirom za pečenje.
Veliku zdjelu s čokoladom i maslacem stavite na drugu u kojoj ste zavreli vodu. Miješajući otopite čokoladu i maslac da dobijete kompaktnu, svilenkastu smjesu. Dodajte sušeno voće ako ga koristite.
U drugoj zdjeli pomiješajte kakao, brašno, šećer i prašak za pecivo te tu smjesu dodajte otopljenoj čokoladi. Miksajte da se sjedini. Jaja izlupajte ručno pa dodajte malo po malo smjesi, miksajući dok se ne sjedini.
Izlijte smjesu u protvan, poravnajte površinu i pecite 20-tak minuta. E sad, brownies moraju biti malo ljepljivi i mekani u sredini, nikako ne suhi kao biskvit. Kada vidite da su vam površina i rubovi pečeni, ubodite čačkalicu u sredinu – ne smije izaći čista.
Priprema glazure:
Otopite čokoladu i maslac (ja to radim u mikrovalnoj, samo treba svakih 20 sekundi vaditi i promiješati da se ne pregrije – ali možete i na pari ili jako laganoj vatri) i prelijte preko kolača te raširite preko cijele površine. Narežite na kocke i uživajte!

Sastojci:
300 g mljevenih oraha
360 g datulja
60 g kakao praha
Priprema:
Sve sastojke smiksati u blenderu.Tijesto će biti ljepljivo, uzmite silikonski kalup i ravnomjerno nanesite smjesu u njega i stavite u zamrzivač.