
Priča kaže kako je Cukarin nastao 1994., kada je teta Smiljana Matijaca uredila svoju malu butigu, napunivši je raznim slasticama. Ono što je ovaj mali slatki svijet razlikovalo od ostalih jesu stari bakini recepti koje su vješte ruke tete Smiljane pretvorile u vrhunske kolače. Tradicionalni korčulanski cukarin, klašun i amareta te bruštulane mindole, odnosno ušećereni bademi, a potom i Marko Polo bombica i harubica, zaživjeli su naočigled domaćeg i stranog svijeta kojem je Cukarin postao ultimativna postaja u svakodnevnom guštanju. Krasan, prirodan okus korčulanskih slastica proslavio je slastičarnu širom svijeta. Preporuke su nicale u svim važnijim gastronomskim magazinima i turističkim vodičima, a uspjeh se potvrdio i brojnim nagradama, poput Plavog cvijeta ili Hrvatskog otočnog proizvoda.
Svojim domišljatim izlozima od samih početaka teta Smiljana uveseljava stanovnike Korčule, a onima u prolazu, kojima zatriba štogod slatko, Cukarin služi kao savršeno utočište.








