Gradski muzej u Bjelovaru ovoga ljeta postaje Muzej legenderne grupe ‘ABBA’

78 LP ploča, 160 singl-ploča, 13 kazeta, 22 DVD-a, 43 knjige, zatím majice, značke, bedževi, jastuk, puzzle, kalendari, staklene kuglice za bor, magnetići, pisaći pribor, šalice samo su dio najveće europske zbirke koja je izložena u Gradskom muzeju Bjelovar do kraja kolovoza.

ABBA-u, švedsku pop supergrupu osnovali su Agnetha Fältskog, Björn Ulvaeus, Benny Andersson i Anni-Frid Lyngstad u Stockholmu 1972. godine. Naziv grupe nastao je od prvih slova njihovih imena. Proslavili su se pobjedom na Euroviziji s pjesmom Waterloo 1974. Grupa je bila aktivna od 1972. i 1982. i tada su nastali brojni hitovi koji do danas nisu zaboravljeni, a zahvaljujući brojnim cover verzijama, mjuziklu Mamma Mia! i dva igrana filma (od kojih je jedan sniman djelomično i na Visu) njezine pjesme žive do danas.

Među velike obožavateljice spada i Manuela Najman iz Garešnice koja od djetinjstva skuplja diskografiju, suvenire, knjige, časopise vezane uz ABBA-u. Izložba „ABBA – pola stoljeća od Waterlooa“ otvorena je jučer, 6. lipnja 2024. godine u Gradskom muzeju Bjelovar.

Ljubav se rodila rano, 1975. kad sam imala 3 godine. Moji roditelji su prepričavali da je sve počelo sa Mamma Miom koju sam stalno pjevušila. Pravi fan sam postala 1979. kad su izdali album Chiquitita, a 1982. krenula sam sakupljati isječke iz novina, Brava…Bili su drugačiji“, kaže Manuela Najman, vlasnica kolekcije. Kad je krenula druga disco era, govorili su joj da više nitko ne sluša ABBA-u, no ABBA je lektira za sve. „Ima mnogo tribute bandova, ali niti jedan ne zrači kao što su oni.“ Kad je dobila prvu kazetu iz Njemačke počela je skupljati sve predmete i kolekcija je samo rasla. „Jednostavno sam željela imati sve.“

Usprkos karcinomu, u sakupljanju predmeta pronašla je svijetlu točku da s ABBA-om ne misli na bolest. „Napravila sam dvije grupe na Facebooku i upoznala puno ljudi, koji su zahvalni na dobrom radu i oni su mi počeli slati stvari. Mnogo toga razmjenjujemo pa sam tako dobila stvari iz Novog Zelanda, iz Finske, Norveške, Italije. Kolekcija se u posljednjih nekoliko godina učetverostručila.“ Omiljene stvari iz kolekcije su joj vrlo rijetko club edition izdanje albuma Super Trouper, Agnethini albumi, te single box 40 godina Eurosonga. Velika neispunjena želja joj je da posjeti ABBA-in muzej u Stockholmu.

Do danas je sakupila nekoliko stotina predmeta i ujedno je vlasnica najveće zbirke o ABBA-i u ovom dijelu Europe koja će ovom prilikom biti prvi put izložena: 78 LP ploča, 160 singl-ploča, 13 kazeta, 22 DVD-a, 43 knjige, zatím majice, značke, bedževi, jastuk, puzzle, kalendari, staklene kuglice za bor, magnetići, pisaći pribor, šalice itd.

Već nekoliko godina raspravljali smo o postavljanju izložbe o ABBA-i. Ova se poklopila kao obljetnica Waterloo-a. Izložba je dizajnerski poprilično zahtjevna, trebalo je sve posložiti u cjelinu, rasporediti ih s obzirom da je zbirka jako velika. Pripremali smo ju više od godinu dana, te se nadam da će se jako svidjeti svim posjetiteljima“, rekla je ravnateljica Muzeja Marijana Dragičević.

Izložba prikazuje deset godina postojanja grupe, život i rad Agnete, Fride, Björna i Bennyja u razdoblju prije, te u vrijeme neaktivnosti grupe, završno sa veličanstvenim povratkom na scenu multimedijskim projektom Voyage, nakon četrdeset godina duge pauze, što niti jednom izvođaču do danas nije uspjelo.

Izložbene cjeline prate ulazak u svijet glazbe te glazbeni život i rad četvero članova grupe ABBA. Radi se o četvero glazbenika: dvije pjevačice i dva tekstopisca i skladatelja koji su aktivno radili deset godina i svojim su radom obilježili pop kulturu ’70-ih i ranih ’80-ih godina. Uz 8 studijskih albuma, tri kompilacije hitova, dokumentarno-glazbeni film odradili su i tri svjetske turneje“, istaknula je autorica izložbe, kustosica Silvija Sitta. Dodaje kako su jedina grupa koja je, nakon 40 godina od prestanka rada, snimila drugi album. „U međuvremenu ženski članovi grupe su se posvetili obiteljskim životima, a muški članovi su i dalje surađivali. 2004. godine otvoren je njihov muzej u Stockholmu sa originalnim eksponatima.“ Ova zavidna i vrijedna kolekcija sadrži i monografske knjige i biografije.

Izložba se sastoji od pet cjelina, a postavljena je u galeriji Nasta Rojc te će se moći razgledati do 30. kolovoza 2024.

U izložbenom prostoru Koridor postavljena je dokumentarna izložba UNESCO-ovi spomenici u Švedskoj.

NAJNOVIJE

IZ RUBRIKE