Bundeva je bogat izvor beta-karotena, zbog čega je i krasi tako divna i intenzivna narančasta boja. Beta karoten smanjuje rizik od nastanka nekih vrsta raka, dobro utječe na vid i kožu. On je također snažan antioksidans, a tijelo ga pretvara u vitamin A. Pun pogodak! Osim ovog važnog nutrijenta, bundeva je jedna od namirnica s najvećim udjelom kalija, a hrana bogata kalijem sprječava srčane i krvožilne bolesti.
U bundevi se nalazi i vitamin C, koji je jedan od najjačih antioksidansa koje naš organizam treba, pa ako želite poraditi na imunitetu, ovu jesen maksimalno iskoristite bundevu. Stoga, donosimo vam recept za gusto i ukusno varivo.
Sastojci
- 1 kg bundeve
- 2 srednja krumpira
- 2 mrkve
- 1 luk
- 2-3 češnja češnjaka
- 1 žlica ulja (maslinovo ili suncokretovo)
- 1 l povrtnog temeljca (ili vode)
- Sol, papar po ukusu
- 1 žličica slatke paprika
- ½ žličice suhog đumbira
- 1 žličica sušenog peršina ili svježi peršin za dekoraciju
- prema želji, kiselo vrhnje za serviranje
Priprema
Ogulite i narežite bundevu, krumpire i mrkvu na kockice. Luk nasjeckajte na sitno, a češnjak ispasirajte. U većem loncu zagrijte ulje, dodajte luk i pirjajte ga dok ne postane staklast (oko 5 minuta). Dodajte češnjak i pirjajte još minute. U lonac dodajte buču, krumpir i mrkvu te začinite slatkom paprikom, solju, paprom i đumbirom.
Dodajte povrtni temeljac ili vodu toliko da prekrije povrće pa kuhajte na laganoj vatri oko 30 minuta, dok povrće ne omekša. Kada je povrće omekša, zagrabite malu količinu povrća te ga izradite štapnim mikserom za kremastiju teksturu. Pustite varivo da kuha još 5 minuta da se svi okusi prožmu, pospite suhim peršinom i poslužite. Ako volite kiselkast okus, dodajte malo kiselog vrhnja.
Foto: Pexels