U jesen, juhe postaju neizostavan dio našeg svakodnevnog menija, a u posljednje su vrijeme posebno popularne juhe poslužene u izdubljenom kruhu – drevni specijalitet koji spaja bogatstvo sezonskih okusa s rustikalnom prezentacijom. Ovaj način serviranja vuče korijene iz srednjovjekovnih europskih kuhinja, gdje je kruh služio kao posuda za variva i juhe. Danas, taj trend ponovno oživljava u modernim restoranima, a gostima pruža praktično i vizualno atraktivno gastronomsko iskustvo.
Iako se juhe u kruhu često povezuju s finim restoranima, lako ih je pripremiti i kod kuće. Ovakav način serviranja osim što daje dozu posebnosti jelu, unosi neodoljiv osjećaj ugode i topline za vaš stol, idealan za opuštanje nakon napornog, hladnog dana. Za potpuni užitak, predlažemo da juhu servirate uz tanjur tjestenine s pestom i češnjakom – savršen ‘comfort food’ za jesenske večeri. Recept potražite u nastavku:

Sastojci za juhu:
500 g zrelih rajčica (ili konzerviranih pelata)
1 glavica češnjaka (6-8 češnjeva)
1 luk
1 l povrtnog temeljca
Maslinovo ulje
Sol i papar po ukusu
Svježi bosiljak za serviranje

Sastojci za kruh (za posluživanje juhe):
4 mala okrugla rustikalna kruha (ili 1 veći, ovisno o broju porcija)
500 g glatkog brašna (za domaći kruh)
10 g suhog kvasca
1 žličica šećera
1 žličica soli
300 ml tople vode
2 žlice maslinovog ulja
Priprema:
Ako izrađuješ domaći kruh aktiviraj kvasac s toplom vodom i šećerom. Umiješaj brašno i sol, dodaj kvasac i maslinovo ulje, i mijesi dok tijesto ne postane glatko. Ostavi da se diže 1-2 sata. Nakon što se tijesto digne, oblikuj nekoliko manjih okruglih kruhova ili jedan veći. Peci na 220°C oko 25-30 minuta dok ne postanu zlatni i hrskavi. Kad se kruh ohladi, odreži vrh svakog kruha i pažljivo izdubi sredinu, te ostavi dovoljno debelu koru da drži juhu.
U loncu zagrij maslinovo ulje, prži nasjeckani luk dok ne omekša. Dodaj nasjeckani češnjak i pirjaj kratko, dok ne zamiriše. Dodaj narezane rajčice (ili pelate), kuhaj 10-ak minuta dok se ne raspadnu i puste sok. Ulij povrtni temeljac, posoli, popapri po ukusu i kuhaj još 15 minuta. Na kraju, juhu možeš izmiksati štapnim mikserom za glatku teksturu ili ostaviti rustikalnu. Po želji, dodaj malo svježeg bosiljka. Juhu ulih u izdubljeni kruh te pospi svježim bosiljkom i prelij s malo maslinovog ulja. U slast!
