Ida, Morana i Damira dale su nam 3 razloga zbog kojih bi žene trebale izaći na europske izbore

Manje od mjesec dana nas dijeli od europskih izbora 6. lipnja. Za 12 mjesta u Europskom parlamentu natjecat će se 25 lista, 23 stranačke i dvije nezavisne, a na kojima su imena 300 kandidata. Iako nove ankete izvještavaju o rastu interesa hrvatskih građana za europske izbore, dosadašnje brojke su poprilično poražavajuće – 2019. je izlaznost bila svega 29%, što nas svrstava među četiri članice EU s najnižim stopama izlaznosti na izbore.

Dakle, brojke su jasne, predizborne kampanje su u punom jeku, a čak i ako ste bacili samo letimičan pogled na recentne medijske naslove jasno vam je da su nadolazeći europski izbori iznimno važni. Ipak, kako bismo vas dodatno motivirali, okupili smo ti poznate žene sa stavom, Idu Prester, Moranu Zibar i Damiru Gregoret, te im postavili pitanje – zašto je ovog lipnja važno izaći na europske izbore? Fokusirajući se na žensku perspektivu, pjevačica, omiljena “lovkinja” i voditeljica su nam dale tri inspirativna odgovora, koje donosimo u nastavku.

Ida Prester

Sigurno u Europskom parlamentu trenutačno ne sjede ljudi koji su osjetljivi na prava žena i na rodnu ravnopravnost. Jako je važno da tamo šaljemo ljude koji to imaju na pameti i bore se za ova pitanja. Treba malo “proguglati”, pogledati po programima i sigurna sam da ćemo mi kao žene pronaći neke opcije koje danas, u svjetlu svih ovih dosta neugodnih promjena za nas, rastućeg nasilja nad ženama i mizoginije, bi bile u skladu s onim za što se mi zalažemo, zbog čega ćemo se osjećati bolje, sigurnije i ravnopravnije.

Morana Zibar

Europski izbori su važni jer smo dio velike europske obitelji i imamo pravo odlučivati o njezinim politikama. Mislim da je pravo glasa moć koju treba iskoristiti – to dugujemo generacijama žena koje su se ne tako davno borile za to da se njihov glas čuje i uvaži.

Damira Gregoret

Jednaka plaća za isti rad ili rad jednake vrijednosti – jedno je to od temeljnih načela EU-a. I to još iz 1957. i Rimskog ugovora, no žene i u Europskoj uniji zarađuju manje od muškaraca. Prosječna razlika u plaćama između spolova je 13 posto, a uklanjanje tog jaza europsko je obećanje. Ali, tko će ga provesti? Nemojte propustiti priliku utjecati na politike koje u svakom smislu određuju način života i u Hrvatskoj. Svaka odluka donesena u EU – stiže i u naše zakonodavstvo, a zadaća hrvatskih europarlamentaraca je zalaganje za interese boljeg i pravednijeg društva. Globalno, ali i u Hrvatskoj. Zato je važno tko su oni; odnosno kakvi su njihovi stavovi i politike. 9. lipnja birate ih vi. Iskoristite svoje pravo, ali i privilegiju.

Foto: Danko Šimunović, Sanjin Kaštelan, RTL PR

NAJNOVIJE

IZ RUBRIKE