IKEA u ponudu vratila vintage model sata koji može služiti za spremanje sitnica

Opsesiju vintage IKEA komadima koja obilježava trenutačne trendove u uređenje, prepoznao je i sam švedski brend. Tvrtka inače ima naviku periodično oživljavati kultna dizajnerska rješenja kroz godine, a ove i prošle godine već su ponovno lansirali nekoliko uspješnih kolekcija iz 60-ih i 70-ih. Na društvenim mrežama uočili smo još jedan kultni komad koji se ponovno našao i aktualnoj IKEA kolekciji.

Riječ je o satu koji može funkcionirati kao stolni ili zidni sat. IKEA PS 1995 stolni i zidni sat danas se nalaze u stalnom postavu švedskog Nationalmuseum, kao primjer švedskog dizajna. Arhitekt i dizajner Thomas Eriksson dizajnirao je ovaj ikonični sat u obliku ključanice 1995. godine.
Sat je nastao kao dio dizajnerskog projekta koji je pokrenula IKEA tijekom prve polovice 1990-ih. Na kolekciji su radila tri dizajnera koji su imali istančan i dorečen potpis, a koristili su moderan i minimalistički izraz: Stefan Ytterborn, Thomas Sandell i Thomas Eriksson. Kolekcija bi bila posveta tradicionalnom skandinavskom stilu, a bila je u oštroj suprotnosti s ekstravagantnijim, kičastim dizajnom 1980-ih. Kolekcija je nazvana IKEA PS, kao svojevrstan post skript standardnom asortimanu. Kolekcija PS lansirana je 1995. godine na međunarodnom sajmu namještaja u Milanu pod nazivom Democratic Design. Taj naziv sažima ambiciju stvaranja proizvoda dobrog dizajna, visoke kvalitete i funkcionalnosti te održive proizvodnje. A sve to po niskoj cijeni koja proizvode čini priuštivima gotovo svima., opisano je na stranicama IKEA muzeja.

Sat se u originalnoj crvenoj boji može kupiti u IKEINOJ muzejskoj trgovini, međutim u standardnoj ponudi pojavio se model u jakoj plavoj boji. Ono zbog čega je PS sat iznimno privlačan je jako zanimljiv dizajn. Naime, ako ga koristite kao stolni sad izgleda poput skulpture, a jednako zanimljivo izgleda ako ga stavite na zid. Na prednjoj strani sata nalaze se vratašca iza kojih je maleni spremnik u koji možete odložiti sitne predmete poput ključeva.

Na žalost sat nije još uvijek dostupan u hrvatskoj online trgovini, ali se može naći u slovenskom IKEA web shopu po cijeni od 39,99 eura.

Foto: IKEA, Instagram

NAJNOVIJE

IZ RUBRIKE