Sigurni smo da ćete se složiti s nama – nema ljepšeg osjećaja od onog kada voljenoj osobi izmamimo osmijeh na lice. Iako ljubav slavimo svaki dan, veljača nas ipak nešto više motivira da joj posvetimo posebnu pažnju kroz male, ali značajne geste koje pokazuju koliko nam netko znači!
Ljubav dolazi u mnogim oblicima, kroz zagrljaje, podršku, djela ili pak pažljivo odabrane poklone, ali malo što nas povezuje kao okupljanje oko stola – gdje kroz hranu dijelimo emocije i stvaramo uspomene. Stoga, postoji li bolji način za slavlje ljubavi od romantične večere pripremljene s pažnjom?
Najljepša gesta ljubavi
Ovog Valentinova, umjesto klasičnih darova, dragoj osobi poklonite vlastite kulinarske sposobnosti i originalnost jer ništa ne govori „volim te“ kao jelo pripremljeno s voljom. Čak i ako ste potpuni amater u kuhinji, ne morate se brinuti jer u pomoć pristiže Barilla Un Gesto D’Amore – posebna tjestenina u obliku srca koja savršeno spaja tradiciju i emocije, pretvarajući ono na tanjuru u poseban trenutak koji se pamti.

Bez obzira na to kuhate li s voljenom osobom, prijateljima, obitelji ili pripremate iznenađenje, uživanje u zajedničkim trenucima, mirisima i okusima srž je mjeseca ljubavi. A lako bismo vam olakšali odgovor na pitanje „Što kuhati?“, izdvojili smo tri jednostavna recepta u kojima glavnu ulogu imaju Barilla Un Gesto D’Amore tjestenina i Barilla Pesto umak uz pokoji zanimljiv dodatak.

Kremasta pesto tjestenina s burratom
Sastojci (za 2 osobe):
- 200 g Barilla Un Gesto D’Amore tjestenine
- 3 žlice Barilla Pesto umaka
- 100 ml vrhnja za kuhanje
- 1 veća burrata
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 režanj češnjaka (sitno nasjeckan)
- sol i papar
- svježi bosiljak
- parmezan
Priprema:
- Tjesteninu stavite u slanu vodu te kuhajte dok ne postane al dente. Prije nego je ocijedite, sačuvajte 1⁄2 šalice vode od kuhanja.
- U velikoj tavi na srednje jakoj vatri zagrijte maslinovo ulje, dodajte sitno nasjeckani češnjak i kratko pirjajte dok ne poprimi zlatnu boju.
- Umiješajte pesto i vrhnje za kuhanje te lagano kuhajte nekoliko minuta dok se umak ne sjedini. Također, dodajte sol i papar te malo sačuvane vode od tjestenine kako biste postigli kremastu konzistenciju.
- Zatim u umak dodajte ocijeđenu tjesteninu i dobro promiješajte kako bi se svi sastojci ravnomjerno povezali.
- Poslužite odmah, a na vrh stavite burratu, lagano je razrežite kako bi se kremasta unutrašnjost razlila po tjestenini te pospite parmezanom i svježim bosiljkom.

Pesto tjestenina s kozicama i limunovom koricom
Sastojci (za 2 osobe):
- 200 g Barilla Un Gesto D’Amore tjestenine
- 250 g očišćenih kozica
- 3 žlice Barilla Pesto umaka
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 režanj češnjaka
- 1 dcl bijelog vina
- limunova korica
- sok od pola limuna
- sol i papar
- prstohvat chili začina
- svježi bosiljak
- parmezan
Postupak:
- Skuhajte tjesteninu u slanoj vodi te pazite da se ne prekuha, mora biti al dente. Također, u čaši odvojite malo vode od kuhanja jer će vam trebati za umak.
- Sljedeći korak je taj da u velikoj tavi zagrijete maslinovo ulje, dodate sitno nasjeckani češnjak i kratko ga pirjajte dok ne zamiriše.
- Dodajte kozice, posolite ih, popaprite i pirjajte 2-3 minute sa svake strane dok ne postanu ružičaste i lagano zapečene. Na kraju umiješajte limunovu koricu i chili začin.
- Smanjite vatru, dodajte pesto umak, vino i umiješajte limunov sok. Sada dodajte i malo sačuvane vode od tjestenine kako biste postigli glatku teksturu.
- Ocijeđenu tjesteninu stavite u tavu i sve dobro promiješajte kako bi se sastojci sjedinili te kada je gotovo, poslužite uz parmezan i svježi bosiljak.




Pesto tjestenina s dodatkom pistacija
Sastojci (za 2 osobe):
- 200 g Barilla Un Gesto D’Amore tjestenine
- 3 žlice Barilla Pesto umaka
- 50 g pistacija (neposoljenih, grubo nasjeckanih)
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 režanj češnjaka
- 30 g parmezana
- limunov sok
- sol i papar
- svježi bosiljak
- Grana Padano
Postupak:
- Skuhajte tjesteninu u posoljenoj vodi dok ne postane al dente. Prije ocjeđivanja, kao i kod prethodnih recepata, sačuvajte 1⁄2 šalice vode od kuhanja.
- U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte sitno nasjeckani češnjak i pirjajte nekoliko sekundi, pa umiješajte Barilla Pesto umak te dodajte limunov sok.
- Lagano kuhajte na niskoj temperaturi te postupno dodajte malo sačuvane vode od tjestenine kako biste postigli kremastu teksturu.
- Kada je umak pri kraju s kuhanjem, u tavu dodajte ocijeđenu tjesteninu, pa dobro promiješajte.
- Posipajte nasjeckane pistacije i parmezan te lagano umiješajte kako bi jelo dobilo još bogatiju teksturu.
- Jelo poslužite ukrašeno svježim bosiljkom i dodatnim pistacijama te na kraju pospite s nekoliko listića Grana Padano sira.


Foto: Mirna Marić, Pexels